Bár az adventi időszakban az Opera kénytelen zárt ajtók mögött üzemelni, az intézmény a jelenlegi viszontagságos időszakban is feladatának érzi, hogy közönségével legyen az ünnepvárás időszakában. Az intézmény advent első vasárnapján, november 29-én indult sorozattan 26 napon keresztül vadonatúj produkciókkal, és eddig kiadatlan felvételekkel hangolja a karácsonyra közönségét.

Advent idején az Opera apró ajándékként honlapján és közösségi oldalán minden nap egy, az ünnepkörhöz köthető dal, ária, opera- vagy balettrészlet és hangszeres darab vadonatúj felvételét mutatja be. Az előadók között az Opera népszerű énekes és hangszeres szólistáit, valamint a Kórus, a Zenekar és a Balett művészeit láthatják az érdeklődők, de a Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek produkciója is megbújik a virtuális ablakok egyike mögött.

Az Opera azonban nem csak a virtuális térben készül a karácsonyra. Az intézmény szobrász- és festőműhelyeinek köszönhetően a hagyományos karácsonyi dekoráció is megújultak: mintegy 100 újabb Diótörő-figura készült az elmúlt hónapban, minden dísz egyedi festést kapott. Az Erkel Színház dekorációja a hagyományos, A diótörő szereplőit kiállító hirdetőoszlopok mellett új elemmel is bővült: egy az Opera díszletlakatos-műhelyében készült, 6,5 méter magas, a távolból is jól látható, kivilágítható diótörő-szobor ékesíti a színház Luther utcai főhomlokzatát.

Az Eiffel Műhelyház karácsonyi dekorációja (Fotó: Nagy Attila)

Kiemelt kép: Az Erkel Színház karácsonyi dekorációja (Fotó: Berecz Valter)