Péntek este volt a Pintér Béla rendezte Ascher Tamás Háromszéken c. előadás főpróbája, ma pedig a bemutatóra készül a társulat a Katona József Színházban. Mit lehetett előzetesen tudni a darabról? Máté Gábor nőügyeiről szól, néptáncol benne mindenki, valahogy reflektál a zaklatási botrányokra, és hogy remek színészek játszák majd a színházi világ ismert karaktereit, egyet akár ketten is egyszerre. Ezek alapján lehetett sejteni, hogy valami nagyon izgalmas dolgot láthatunk majd a színpadon, de a végeredmény még annál is zseniálisabb lett, mint amire sokan számítanak.

A díszlet végtelenül egyszerű, a falakon színházi plakátok, itt-ott székek elszórva. Ebbe a miliőbe érkezik Bezerédi Zoltán, aki narrátorként vezeti majd végig a nézőt a történeten, méghozzá mondandóját rímekbe szedve, ez marad a kifejezési forma végig. A Katonavári Kaposa József Színház rendkívüli évközi társulati ülésére invitál minket, ahol az igazgató (Elek Ferenc és Thuróczy Szabolcs) kijelöl három alkotót, akik képviselik az intézményt egy lekötött romániai kurzuson.

Pillanatkép az Ascher Tamás Háromszéken próbájáról (fotó: Horváth Judit)

Így indul útnak Ascher Tamás (Keresztes Tamás), Máté Gábor (Fekete Ernő) és Bezerédi Zoltán (ő az egyetlen, aki önmagát alakítja) a hátsó ajtajánál kicsit meghúzott Zasztavával Erdélybe. Természetesen semmi sem a tervek szerint alakul, nyárra egyetlen színész sem marad a színházban, akinek meg lehetne tartani a kurzust. Ám a neves színésznő, Tordán Léda (Jordán Adél), felkéri a magyar kollégákat, tartsanak vele, és járják be Háromszéket az ő verses-zenés önálló műsorával. A három férfi nem tud nemet mondani a gyönyörű Lédának, így hát mindenki felkerekedik, és nekivágnak az országútnak a már jól ismert Zasztavával.

Várnak még bőven izgalmak a nézőkre a darab során, nem árulunk el több részletet, mindenesetre az biztos, hogy remekül fog mindenki szórakozni a két órás előadás alatt. A jegyeket percek alatt elkapkodták már a februári időpontokra is, de január 15-től elérhetővé válik a Katona márciusi programja, véssétek be a naptáratokba, és #menjetekszinhazba.

Pillanatkép az Ascher Tamás Háromszéken próbájáról (fotó: Horváth Judit)

Kiemelt kép: Pillanatkép az Ascher Tamás Háromszéken próbájáról (fotó: Horváth Judit)