Emlékszem gyerekkoromból egy díszes Shakespeare összes kötetre, ami a szomszéd család könyvgyűjteményének volt a dísze: barna bőrkötés, arannyal nyomott felirat, lógott ki belőle vagy 7-8 színes könyvjelző. Párszor volt módom belelapozni, és már ott eldöntöttem, hogy egyszer el fogom olvasni az elejétől a végéig, pedig akkor még azt sem tudtam pontosan, hogy hogyan is kell azt a fura nevet kiejteni… Jó pár évvel később, amikor a színház szórakozásból hivatássá vált az életemben, ez volt az egyik első kötet a Brecht összes mellett, amit megvásároltam. Nem ugyanaz a kiadás, de ettől még az én könyvespolcomon is ez a legszebb elem.

Az évek alatt lassan sikerül teljesíteni a fogadalmat, már csak néhány királydráma és vers maradt hátra, de persze számtalan olyan darab van – a nálam – 3031 oldalnyi életműben, amelyet többször előveszek. A legtöbbhöz szépen lassan színházi előadások is társulnak, van, amelyikhez nem is egy: a Szentivánéji álmot például csak az elmúlt két évben öt különböző feldolgozásban láttam. Kedvencet választani egyszerűen nem lehet, az Örkény IV. Henrikjét a különleges szereposztás miatt (Csuja Imre a címszerep mellett eljátszotta a Falstaffot is), a Katona Ahogy tetszikjét a nyelvezetéért (Závada Péter jegyzi), a Radnóti III. Richárdját és a Vígszínház Hamletjét Andrei Serban, illetve Eszenyi Enikő izgalmas értelmezése miatt, a Szegedi Szabadtéri Rómeó és Júliáját pedig azért szeretem, mert az volt az első olyan darab, aminek végig ott voltam a főpróbahetén.

Hosszan lehetne sorolni az emlékeket, élményeket, de egy dolog közös mindben: különös áhítattal ülök be mindig a színházba, ha tudom, hogy az angol mester egyik művét fogom látni, függetlenül attól, hogy ki állítja színpadra, ki játszik benne, és hogy hányadszor látom, hiszen biztos lehetek benne, hogy megtalál néhány olyan sor, amelytől több leszek, amikor legördül a függöny.

Jelenet a Radnóti Színház III. Richárd cím előadásából (fotó: Dömölky Dániel)

Kiemelt kép: Jelenet a Katona József Színház Ahogy tetszik című előadásából (Fotó: Dömölky Dániel)