A Katona József Színház Behívó részlege, valamint az EMMI Rákospalotai Javítóintézete és Központi Speciális Gyermekotthona együttműködésében egy tanéven át évados színházpedagógiai program zajlott az intézményben nevelkedő nyolc lány és nyolc fiatal egyetemista részvételével.

A több mint 130 éve működő Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon fő feladata mindig is az volt, hogy azoknak a 12-21 éves fiatal lányoknak adjon egy utolsó gyermekvédelmi lehetőséget, akiknek magatartási problémáik vannak, iskolai lemaradásokkal küzdenek vagy nincs megfelelő családi hátterük. Kompenzáló neveléssel, oktatással és színes módszertani eszköztárral igyekeznek a társadalmi integrációjukat elősegíteni – ehhez a célhoz csatlakozott a Katona József Színház is.

A program során a lányok heti rendszerességű foglalkozásokon vettek részt – eleinte külön, két csoportban, 2022 elejétől pedig mindannyian együtt. Ismerkedő játékok, beszélgetések, improvizációs gyakorlatok, zenei és képzőművészeti kísérletek váltogatták egymást. Az együtt töltött idő alatt új barátságok szövődtek, kiderültek a hasonlóságok és különbözőségek is. A több hónapos folyamat eredményeként a fiatalok egyre jobban megnyíltak, mertek és akartak is kérdezni egymástól. Őszinte és humorral telített szövegeikből, jeleneteikből, zenéikből május 19-én és 20-án, projektbemutató formájában adnak ízelítőt a Rákospalotai Intézményben és a Színházban.

Kiemelt kép: Pillanatkép a foglalkozásról (Fotó: Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon)