Július 15-én nyílik és augusztus 12-ig lesz megtekinthető a Kieselbach Galéria új kiállítása: a Youhu az Y-nemzedék legjobb magyar művészeinek különleges, közös bemutatója.

A magyar Y-generációs művészek olyan sikereket értek el a nemzetközi színtéren az elmúlt pár évben, amihez foghatót egyik magyar képzőművész-nemzedék tagjai sem korábban. Nemcsak az itthon virágzó kortárs műtárgypiacon szárnyalnak, de öt-tíz-tizenöt alkotóért a nemzetközi gyűjtők is lelkesednek, galériák képviselik őket Ázsiától az Egyesült Államokig, a vásárlók sok esetben várólistára kénytelenek feliratkozni, ha művekhez szeretnének jutni. A harminc körüli, illetve a harmincas éveikben járó milleniálok nemzedékét nem bénította meg a „se nem elég közel, se nem elég távol” tudata, hanem magától értetődő természetességével vették fel a kapcsolatot, sokszor az interneten át, a globális kortárs művészeti színtérrel, beilleszkedve annak sokszínű világába. A most a Kieselbach Galériában nyíló kiállítás a „Youhu-nemzedék” megérdemelt összefoglaló bemutatkozása, amilyenre eddig még nem került sor.

A Youhu negyvenhárom fiatal magyar kortárs művész bemutatkozó kiállítása, amely egyben egy angol nyelvű album (Youhu: The New Generation of Hungarian Contemporary Art) megjelenését is ünnepli. A programban szereplő alkotókat és művészcsoportokat két olyan kortárs kurátor, Sárvári Zita és Rieder Gábor válogatta, akik szárnybontogatásuk óta figyelemmel követték a fiatal nemzedék kiforrását, számos cikkben, tanulmányban és kiállításban népszerűsítve munkásságukat, közreműködve felfedezésükben. A pályakezdő tehetségekből mostanra érett, sikeres alkotók lettek, akik „megírták” a 2010-es évek művészettörténetét. Minden kiállítót egy-egy olyan markáns főmű képvisel, amely évtizedek múlva is reprezentálja majd az egyéni művészi univerzumokat; többségük friss alkotás, amiket a Kieselbach Galériában láthat először a műértő és műgyűjtő közönség.

Rieder Gábor és Sárvári Zita (Fotó: papageno.hu)

A Youhu művészei: Barabás Zsófi, Batykó Róbert, Bernáth Dániel, Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Bozó Szabolcs, Csató József, Cséfalvay András, Dallos Ádám, Dobokay Máté, EJTECH, Ember Sári, Erményi Mátyás, Ezer Ákos, Fridvalszki Márk, Gosztola Kitti, Győri Andrea Éva, Hollow, Kárándi Mónika, Jacob Kassay, Josef Kristofoletti, Keresztes Zsófia, Keresztesi Botond, Kis Judit, Kis Róka Csaba, Kiss Adrian, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Magyarlaki Bence, Makai Mira Dalma, Melkovics Tamás, Moizer Zsuzsa, Molnár Zsolt, Nemes Márton, Pintér Gábor, Puklus Péter, Schmied Andi, Süveges Rita, Szabó Menyhért, Szántó Borbála, Szinyova Gergő, Tranker Kata és Ulbert Ádám.