Az Óbudai Társaskör irodalmi programokkal, gasztrofesztivállal, az Óbudai Zsinagóga imaórájával és esti koncertekkel várja az érdeklődőket az Óbudai zsidó kulturális napok keretein belül. A négynapos rendezvénysorozat egyszerre kecsegtet flódnival, valamint a Budapest Jazz Orchestra Big Band és a Budapest Ragtime Band által szolgáltatott muzsikával.

November 2-án, csütörtökön rögtön gasztrofesztivállal indul az Óbudai zsidó kulturális napok a Rosenstein étteremben. A pálinka mellett 17 órától Az igazi „Napfény íze” címmel megismerteti velünk a Zwack család és az Unicum történetét Bóni György, 18 órától pedig Neumark Zoltán és Klein Judit koncertezik majd.

November 3-án, pénteken ugyancsak a Rosenstein étterem vár minket zsidó ételekkel, 17 órától a kamarateremben pedig indul az Óbudai ízek program. Gelléri Andor Endre novelláiból és Gelléri Ágnes Szeretet-bibliámban lapozgatok című verseskötetéből felolvas majd Molnár Piroska és Lestyán Attila, Áchim Kovács Anikó hegedűművész és Szemadám György Tamás gitárművész közreműködésével, 18 órától pedig egy valódi szombatfogadás részesei lehetünk az Óbudai Zsinagóga Nyitott Sábesz eseményén, majd elfogyaszthatunk egy ötfogásos kóser menüsort a péntek esti imán.

A rendezvény koncertjei Pest-Buda-Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő egyéves programsorozathoz kapcsolódnak, ezért nem véletlen, hogy olyan zenekarok lépnek fel, akiknek a nevében felbukkan a főváros.

November 4-én, szombaton a Kéhli Vendéglő fogad minket, 17 órától Márai Sándor és feleségének emigrációs naplójából készült összeállítást tekinthetjük meg. 19 órától pedig a Budapest Jazz Orchestra Big Band és a Budapest Ragtime Band, László Boldizsár közreműködésével lép színpadra.

November 5-én, 10 órától városnéző sétára indulhatunk, 16 órától pedig megismerhetjük a zsidó konyha rejtelmeit Saly Noémivel, Fűszeres Eszterrel és Fiala Borcsával. 17 órától kocertet ad a Szent Efrém Férfikar Zsoltárhangok – zsidó- keresztény liturgikus zenei párbeszéd címmel, Fekete László főkántor és Farkas Domonkos orgonaművész közreműködésével.

A Budapest Jazz Orchestra Big Band (Fotó: Budapest Jazz Orchestra Big Band)