A Radnóti Tesla Labor 2019-es megnyitása óta ad otthont saját produkcióik (Gloria, Csillagképek, A vágy, Vad nyomozók, illetve az idei évadtól itt lesz látható A párnaember) mellett független társulatok előadásainak. Itt játszott többek között a Narratíva (Kurázsi és gyermeki, Törvényen belül), a Manna Produkció (Én, Iphigenia), a Dollár Papa Gyermekei (Árvácska), a Trafó (Magyar akác), idén szeptembertől pedig újabb négy darabbal bővül a repertoár. „Célunk, hogy a Radnóti közönségéhez eljuttassuk a magyarországi független előadások minőségi választékát, továbbá szeretnénk lehetőségeinkhez mérten segítséget nyújtani a kihívásokkal teli független szcénában dolgozó társulatoknak” – mondta el korábban Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója.

A 2021/22-es évad első független színházas bemutatójára szeptember 15-én, szerdán kerül sor: Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című kisregényéből az EXIT generáció készített előadást, amely a sértett ember lelkivilágát mutatja be aprólékosan. A lélek labirintusának mélyére igyekszik bevilágítani. Olyan kendőzetlenül beszél az emberi gyengeségről, hogy a néző könnyedén tarthat önvizsgálatot. A készítők abban bíznak, hogy ha ezeket a folyamatokat nyíltan bemutatják, már közelebb kerülünk ahhoz, hogy kezelni tudjuk őket, mert ha valamit a nevén nevezünk, már hatalma sem lesz felettünk. A történet szereplőit Jászberényi Gábor, Adorjáni Bálint, Domokos Zsolt, Király Dániel és Pallagi Melitta keltik életre.

Jelenet a Feljegyzések az egérlyukból című előadásból (fotó: Éder Vera)

Szeptember 22-én, Budapesten először lesz látható a Manna és a Szentendrei Teátrum közös produkciója, az Árvák. Dennis Kelly kamaradrámája – amelyet nyáron, Szentendrén tekinthetett meg a közönség elsőként – egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszült félelemről és bizonytalanságról. A történetet három ismert színész kelti életre: a Junior Príma- és Soós Imre-díjas Molnár Áron, a Junior Príma-díjas Lovas Rozi és a Jászai Mari-díjas Lengyel Tamás, az előadást Horváth János Antal rendezte.

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében lesz látható az Igenek és nemek, amelyben egy nemzetközi premier és egy fesztiválsiker is helyet kap. Szeptember 26-án kerül színpadra Fehér Ferenc Schiele, valamint Néder Panni Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején? című előadása. Ez alkalommal két rendkívüli tehetségű, jórészt külföldön élő és alkotó fiatal magyar művész munkája lesz látható egy estén. Összeköti őket, hogy mindkettő Németországban készült és elemi erővel tematizálja az identitással, a társadalmi nemekkel, a testképpel kapcsolatos kérdésfelvetéseket, mindezt komplex verbális és fizikai nyelvezettel.

Jelenet A tünetegyüttes című előadásból (fotó: Mészáros Csaba)

Végezetül: október 13-án kerül bemutatásra A tünetegyüttes – Reality a pincében című munkája, amely az alkotók meghatározása szerint „dokumentarista performansz, önreflektív dühkitörés”. A darab a Szabó Réka által vezetett Tünet Együttes személyes és szubjektív történetét, a független előadóművészet tágabb kitekintésű krónikájába ágyazva viszi színre, öniróniával, megrendítő őszinteséggel adva látleletet a Magyarországon zajló folyamatokról, egy kis művészcsapat küzdelmeiről, a „független” lét nagy kérdéseiről.

Kiemelt kép: Jelenet az Árvák című előadásból (fotó: Kállai-Tóth Anett)