A 20 éves Nemzeti Táncszínház februárban négy új bemutatóval, valamint egyéb nagy sikerű, ikonikus előadásokkal várja közönségét: tánc és festészet, Shakespeare és autentikus néptánc, folk tánc show és a lótuszvirág szimbolikája is megjelenik e havi műsorukban.

Bánki Ákos, absztrakt festőművész élőben, a táncművészekkel együtt lélegezve készít festményeket a Feledi Project legújabb bemutatójában, a Sirályban, amelynek a premierjére ma este került sor. (Az előadásról bővebben itt írtunk.) Az Imre Zoltán Program keretében ismét egy tehetséges fiatal alkotóművész mutatkozik be február 11-én a Nemzeti Táncszínház Kistermében: Cserepes Gyula Fonó-Dó című kortárs táncszínházi előadásával érkezik, melyhez inspirációt egy ősi, főképp nőkhöz kapcsolódó mesterség, a fonás és fonódás motívuma nyújtott számára. A Barta Dóra művészeti vezetésével működő Kecskemét City Balett LOTUS projekt című előadása február 17-én debütál Budapesten, a produkció középpontjában a lótuszvirág szimbolikus jelentése és kifejező ereje áll. A növényt számos kultúra a tisztaság, a megvilágosodás és az újjászületés szimbólumának tekint. Az előadás rámutat arra is, hogy a gondterhes világból és a legreménytelenebb helyzetből is ki lehet törni, és megtalálni a harmóniát, a lelki békét. A bemutatók sorát február 21-én a Nemzeti Táncszínházban Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistájának SzemLélek című alkotói estje zárja, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes tánckara előadásában. 

A Rómeó és Júlia balettelőadás plakátja (Fotó: Kulcsár Noémi Tellabor)

Február 19-én először látható a Nemzeti Táncszínházban, az Urban Verbunk előadásában az Elemek tánca című látványos folk tánc show, melyben egyszerre van jelen a négy őselem: tűz, víz, föld és a levegő. Kulcsár Noémi, Harangozó-díjas koreográfus folytatja a Shakespeare-adaptációi sorát, ezúttal a Miskolci Balettel közös, 2013-as munkája nyomán gondolja újra a Rómeó és Júliát, melyet február 10-én láthat a közönség, a Bozsik Yvette Társulat pedig a legendás Bál, avagy a táncos mulatság című koreográfiát újítja fel, amely a hónapban 26-án lesz megtekinthető. 

A fenti programokon túl folytatódik a Nemzeti Táncszínház húszéves fennállását ünneplő rendezvénysorozat: február 23-án az NTSZ 20 – Szabad egy táncra? című esten a Székesfehérvári Balett Színház, a FrenÁk Társulat, valamint a Pécsi Balett köszönti az intézményt, egy-egy olyan ikonikus előadásrészlettel, mint Az iszonyat balladája vagy a FIG_HT

Kiemelt kép: A Fonó-Dó című táncelőadás plakátja (Fotó: Nemzeti Táncszínház)