Az EXIT Generáció egy lendületes, frissen szerveződő, fiatal alkotóművészekből álló csapat, a társulat alapítói, Dénes Viktor és Farkas Ádám mindketten színészek és rendezők is egyben. Az EXIT – mint ahogyan írják – a rádöbbenést, a ráeszmélést, a felébredést keresi: ma, amikor a valóság elől a digitális világba menekülünk, miközben a világ tele van feloldatlan konfliktusokkal, de még sincs valódi párbeszéd az emberek között, az előadásaikkal kiutat szeretnének mutatni – színházi eszközök segítségével. Olyan nagyszerű művészekkel dolgoznak együtt, mint Pál András, Adorjáni Bálint, Király Dániel, Jászberényi Gábor, Domokos Zsolt, Pallagi Mellita vagy Varga Zoltán, íróként pedig Hárs Anna és Mikó Csaba segíti munkájukat.

A pandémia alatt – sok más társulathoz hasonlóan – az EXIT csapata is folyamatosan próbált, új előadásokat készített. Így történhet meg az, hogy szeptemberben rögtön három premiert is tartanak, valamint októberben is készülnek új bemutatóval.

Szeptember 15-én, a Radnóti Tesla Labor ad helyt a Dosztojevszkij klasszikusából készült Feljegyzések az egérlyukból című darabnak, amelynek adaptációját Mikó Csaba és a rendező, Farkas Ádám készítette el. Az előadás a sértett ember lelkivilágát mutatja be aprólékosan. A lélek labirintusának mélyére igyekszik bevilágítani. Olyan kendőzetlenül beszél az emberi gyengeségről, hogy a néző könnyedén tarthat önvizsgálatot. A készítők abban bíznak, hogy ha ezeket a folyamatokat nyíltan bemutatják, már közelebb kerülünk ahhoz, hogy kezelni tudjuk őket, mert ha valamit a nevén nevezünk, már hatalma sem lesz felettünk. A történet szereplőit Jászberényi Gábor, Adorjáni Bálint, Domokos Zsolt, Király Dániel és Pallagi Melitta keltik életre.

Jelenet a Feljegyzések az egérlyukból című előadásból (fotó: Éder Vera)

Szeptember 21-én az RS9 Színházban lesz látható a Seb című dráma, amely Szophoklész Philoktétész című darabja nyomán készült, az átiratot Hárs Anna készítette. A történet egy fiatalember útkeresését mutatja be, egy a gyűlölet mentén kettétört világban, ahol mindent a bennünk élő harag és félelem által működtetett mechanizmusok irányítanak. A darab ebből keresi a kiutat. Az ókori dráma karaktereit Jászberényi Gábor, Dénes Viktor, Hevesi László és Ivanics Tamás játsszák, a rendező Farkas Ádám.

Szeptember 30-án a Moliére egyik utolsó darabja, a Scapin furfangjai debütál majd a Hatszín Teátrumban, Dénes Viktor rendezésében. A rendkívül lendületes és sziporkázó műben a nyelvi leleményen túl – amit Karinthy Ferenc fordításában élvezhetünk – a helyzetkomikumnak is nagy szerepe van. Nem beszélve arról, hogy a kisebb-nagyobb emberi hibák milyen remek lehetőségeket adnak a játéknak és a furfangok kieszelésének. A darab alapgondolata, hogy baj nélkül, nincs élet. Mint minden Moliére darab, ez is rengeteg jelentésréteggel bír. Amellett, hogy rendkívül vicces és szórakoztató előadás született, a mélyben meghúzódó igazságok is fel-fel villannak az este során. Nápoly kikötőjében Scapin megtudja, hogy két fiatal szerelmespár igen nagy bajban van. Természetesen a hű szolga, aki drukkol a fiataloknak, nem tehet mást, mint segít, hogy a szőrösszívű atyák is meglágyuljanak a csemeték szerelmi tervei iránt. Természetesen ez nem megy olyan könnyen, ezért Scapin minden cselt és trükköt bevet, hogy sikerre vigye az ügyeket. A komédia hőseit Varga Zoltán, Szatmári György, Martinkovics Máté, Georgita-Máté Dezső, Pilnay Sára, Ács Petra, Pál András és Takátsy Péter alakítja.

Pillanatkép a Scapin furfangjai olvasópróbájáról (fotó: Kurta István)

A fentieken túl újabb bemutatóra is készülnek: Hárs Anna Madártávlat című darabját viszik színre Farkas Ádám rendezésében. A főszereplőt, a 17 éves Lénát anyukája egyedül neveli kicsi kora óta. Léna utál otthon lenni, gyűlöli az iskolát – ahová új lányként csöppent –, és valahogy mindig bajba keveri magát. Dühös, boldogtalan kamasz. Nem elég, hogy egyetlen barátja sincs, de igazgatói utasításra tanítás után a különc, madárbolond Oszival kell együtt tanulnia, ami nem segíti a beilleszkedését. Nem is lehetne rosszabb a helyzet, amikor besétál az életébe Bazsó. Vagány, jóképű, és bejön neki Léna. Összejönnek. Miért van Lénának mégis folyamatosan rossz érzése? Mintha nem bírna feljönni a víz alól. És minden éjjel rémálmok gyötrik. Hogy lehet, hogy csak Oszi mellett érzi magát biztonságban? Egy újonnan született barátságnak hála Léna rádöbben, hogy talán nem is vele van baj. A Madártávlat a családon belüli lelki abúzus korántsem ritka jelenségére szeretné felhívni a figyelmet, arra hogy egy mérgező szülő árnyékából nagyon nehéz kilépni, mivel többnyire rejtetten, generációkon átívelő, ismétlődő és pusztító mintázatról van szó. A bántalmazás felismerése az első lépés a lánc megszakításához. Lénát Nagy Katica fogja alakítani, mellette olyan színészeket láthatunk majd, mint Kerekes Éva, Terhes Sándor, Martinkovics Máté, Márfi Márk és Takátsy Péter. Az előadás bemutatóját október 9-én tartják, a Hatszín Teátrumban.

Kiemelt kép: Dénes Viktor a Scapin furfangjai olvasópróbáján (fotó: Kurta István)