A Müpában a Stephanus hangversenysorozat keretében zeneirodalmi műremekek és izgalmas ritkaságok kerülnek előadásra. A bérlet programjai által eddig több, mint 65 000 néző vett részt a komolyzenei előadásokon. A hangversenyeket olyan nemzetközileg is elismert karmesterek vezénylik, mint Antal Mátyás, Rajna Martin, Makovecz Pál és Vashegyi György. Október 2-án mutatják be Gustav Mahler A panaszos dal című művét, eredeti háromtételes változatában.

A Szent István Filharmonikusok zenekar évente négy alkalommal ad koncertet a Zeneakadémián a Gaudeamus bérlet keretében. A hangversenyekkel a középiskolás diákokat szólítják meg, melyeknek sikerét az is mutatja, hogy 2013 óta hozzávetőleg 16 000 fő vett részt ezeken a zenei eseményeken. A sorozat összeállításánál lényeges szempont volt, hogy a hangversenyek témái kapcsolódjanak az irodalom, történelem és művészettörténet érettségi anyagához. Ebben az évadban Lajtha László Miséjét és Dubrovay László négy Petőfi dalciklusát is bemutatják.

Szent István Filharmonikusok (Fotó: filharmonia.hu)

A Téli bérlet előadásait a Pesti Vigadó Dísztermében nézhetik meg az érdeklődők. Ez a tavaszig tartó, négyalkalmas széria decemberben ünnepváró előadásokkal várja a közönséget. A zenekar beszámolt arról is, hogy a XV. és XVI. kerületi iskolák tanulói a Felfedezőúton című sorozatban a Magyar Dráma Napja alkalmából kortárs balettet és operarészletet, valamint filmvetítést nézhettek meg térítésmentesen.

A Pastorale koncertsorozat a gyermekes családokat invitálja tavasszal négy hétvégén közös kulturális programra. A sorozatban rendszerint egy operát, valamint egy tájegység népzenéjét és táncait mutatják be. Ezek mellett egy zenekari hangszer, egy kiemelt zeneszerző és évforduló tematikájára is épül előadás. A sorozatot a Pesti Vigadó Dísztermében tűzik műsorra.

Kiemelt kép: Szent István Filharmonikusok (Fotó: filharmonia.hu)