Nagyívű projektbe kezd a székesfehérvári Vörösmarty Színház. Idén év végén színpadra állítják Madách Imre drámai költeményét, Az ember tragédiáját, jövőre pedig bemutatják a mű folytatását, melyet a színház felkérésére négy kortárs magyar író készít. Emellett pedig szintén ebben az évadban magyarországi ősbemutatóként Fehérváron láthatja a közönség Esterházy Péter utolsó darabját, a Mercedes Benzt, mely a Tragédia keretjátékát idézi meg.

Székesfehérváron 200 évvel ezelőtt kezdődött a magyar nyelvű színjátszás pártolása, ennek tiszteletére mutatják be december 1-jén a Vörösmarty Színházban Az ember tragédiája 1.-et, melyet rendhagyó módon négy rendező közösen állít színpadra. Madách remekművét négy részre osztották: az első három színt és a záró jelenetsort a teátrum igazgatója, Szikora János rendezi. A következő négyes egységet a fizikai színházi tagozatvezető, Horváth Csaba irányítja, utána Hargitai Iván a prózai tagozatvezető következik, a sort pedig a művészeti vezető, Bagó Bertalan rendezte színek zárják.

Az alkotók (fotó: Torma Sándor)

Az előadás másik különlegessége, hogy egy, sematikus, absztrakt, de jól variálható és mozgatható díszlet lesz, melynek központi eleme egy nagy tartály, benne körülbelül 5-6 mázsa speciális, jól formázható homokkal. Bár a díszlet állandó, minden rendező saját egységéhez külön szereposztás és külön jelmeztervező tartozik majd. Így a kétfelvonásos előadásban egységenként más-más Ádámot, Évát és Lucifert láthat a közönség.

Legelőször a színházhoz frissen szerződött Kovács Tamás és Osváth Judit alakítják az első emberpárt, Lucifer szerepében Lábodi Ádám lép színpadra. Őket követi a második egységben Hirtling István és Varga Mária, valamint Tűzkő Sándor hármasa. Utánuk Krisztik Csaba, Kiss Diána Magdolna és Kuna Károly alakítja Ádámot, Évát és Lucifert. Az utolsó egységben Kádas Józsefet, Ballér Biankát és Nagy Pétert láthatjuk majd.

Ádámok: Kovács Tamás és Kádas József (fotó: Torma Sándor)

Az ember tragédiája fehérvári története a decemberi bemutató után sem áll meg. A színház megbízásából ugyanis már javában dolgozik Madách művének folytatásán négy kortárs magyar író. Márton László, Tasnádi István, Térey János és Závada Pál a saját, megszokott írói nyelvén folytatja a művet, egy-egy történelmi korszakot kiragadva, több színre bontva. Akárcsak az eredetiben, a folytatásban is Ádám, Éva és Lucifer alakjai kötik majd össze a különböző jelenetsorokat. Az ember tragédiája 2. bemutatója a 2019/20-as évadban, várhatóan egy év múlva lesz Székesfehérváron, Szikora János, Horváth Csaba, Hargitai Iván és Bagó Bertalan rendezésében.

Ezek mellett, még az idei évadban színpadra állítják Esterházy Péter utolsó darabját, melyet a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írt. A két felvonásban játszott történelmi revüben Az ember tragédiájának keretjátékát megidézve az Úr fogadást köt Luciferrel. A fogadás tétje: elbukik-e a magyar történelem egyik legendás, évszázados családja, az Esterházy-család? Lucifer visszaforgatja az idő kerekét, és végigkísérjük a család történetét a 17. századtól a huszadik századig. A szellemi és nyelvi bravúrokkal teli családi történelmi előadásban felcsendül az Úr kedvenc slágere is, Janis Joplin Mercedes Benze.

Kiemelt kép: Torma Sándor