Négy rendező (Breier Ádám, Podhradská Lea, Mayer Bernadett és Hevér Dániel) első mozifilmjeire szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága, az alkotások fejlesztése és gyártása az Inkubátor Program keretében valósul meg. 

Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című dramedyjének szereplőválogatása már kezdetét vette, a forgatást várhatóan júliusban kezdik meg. A film három generáció, egy zsidó család férfi tagjainak történetét meséli el, akik egy shiva során kénytelenek szembenézni az átörökített traumákkal és az ebből fakadó diszfunkcionalitással. A rendezőt saját családja identitásának konfliktusai inspirálták – nem véletlen, hogy Csaba Bálint társíróval a történetet egy zsidó gyászfolyamat köré rendezték, hiszen így a közönség egyszerre nyerhet betekintést ezen vallás hétköznapijaiba és szokásaiba, mindezt vitákkal, szentimentalizmussal és humorral fűszerezve. A mozis bemutatót 2023 őszére tervezik, a producerek: Felszeghy Ádám, Ausztics Andrea és Kázmér Miklós.

Szintén júliusban veszi kezdetét a tervek szerint Podhradská Lea forgatókönyvíró-rendező Apám lánya című kreatív dokumentumfilmjének forgatása, amely egy nyomtalanul eltűnt fiatal lányról szól, akitől évtizedekkel később egy levél érkezik. A történet egy valóságos és családi, lélektani utazás, amely miközben szembesíti szereplőit a döntéseikkel, a múlt és jelen között navigálja is a nézőket.  A Szlovákiában és Spanyolországban is forgó filmet várhatóan 2024 tavaszán mutatják be, a film producerei Meggyes Kriszta és Lévai Balázs.

Jelenet a Valami Madarak moodfilmjéből (Fotó:NFI)

Mayer Bernadett első egész estés alkotása, a Szemem fénye egy kettős felnövéstörténet. Főhőse egy érettségi előtt álló fiú, aki egy külvárosi panelben él bohém, művészettörténetet tanító anyjával, akinek élete gyökeres fordulatot vesz, amikor cukorbetegsége miatt kezdi elveszíteni a látását. Egy idő után nemcsak a fiúnak kell idejekorán megbirkóznia a rázuhanó felelősség súlyával, de az anyának is át kell értékelni az életét és a fiához való viszonyát is. A Tóth Marcsi és Mayer Bernadett forgatókönyvéből készülő film forgatása szintén nyáron kezdődik meg, a bemutatóra azonban még várni kell, 2024-ben esedékes a premier. Az anyát Für Anikó játssza majd, akit a rendező a kezdetektől fogva meg akart nyerni a produkciónak, a fiú szerepére még zajlik a szereplőválogatás. A film producere Petrovits Genovéva, koproducere Baranyi-Gyurin Zsuzsanna.

Hevér Dániel Valami madarak című filmjének is megkezdődhet a forgatása szeptemberben, amely a tervek szerint öt hétig fog tartani. A forgatókönyvet a rendező Kertész Zsanett-tel közösen jegyzik, a dramedy főszereplői egy idősödő férfi és egy impulzív tinédzser lány, akik összefognak a világ ellen, amikor elhatározzák, hogy kijuttatják a férfit az idősek otthonából. A Dreissiger László producer vezetésével készülő film tervezett bemutatója 2023 ősze.

Kiemelt kép: Für Anikó és Vilmányi Benett a Szemem fénye moodfilmjében (Fotó: NFI)