Hajlamosak vagyunk a színházakra, mint csak az előadások színhelyére gondolni, és csupán arra a két-három órára látogatjuk ezeket a játszóhelyeket, amennyi időre a jegyünk „szól”. A színházak azonban egyre inkább közösségi, közösségépítő terekké válnak, amelyek különféle foglalkozásoknak, jótékonysági akcióknak és rendezvényeknek adnak helyet. Október utolsó hétvégéjén négy nem tipikus színházi program is várja a budapesti közönséget.

A Taxituri (fotó: adomanytaxi.hu)

TAXITURI – A JÓTÉKONYSÁG ÖLTÖZTET

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Adománytaxi saját szervezésű vására, a Taxituri. A szervezet nem csak az igényeket köti össze, hanem az embereket is. Lehetőséget teremt, hogy a sztereotípia helyére a saját tapasztalat lépjen. A szervezők egy szolidáris, együttműködő, fenntartható társadalomért dolgoznak, melyen mindenki alakíthat, ha akar.

A Jurányi Ház Gólem termében a hagyományos turkálók árainál jóval alacsonyabb áron lehet megvenni a különféle jó minőségű, divatos ruhadarabokat, a befolyt összeggel pedig az Adománytaxi működését, ezáltal pedig az ország legelmaradottabb kistelepüléseit támogatják a vásárlók.

JURÁNYI HÁZ – GÓLEM TEREM

1027, Budapest, Jurányi u. 1.
Október 27. 14:00-18:00

További információk…

Janikovszky Éva, Kovács Patrícia, Holló Márta és Kovács Vanda (fotó: SUHANJ! Alapítvány)

A LEMEZ KÉT OLDALA – JÓTÉKONYSÁGI ELŐADÁS

Janikovszky Éva halálának tizedik évfordulója alkalmából készült el A lemez két oldala című mű színpadi változata. Az eddig közel 40 alkalommal játszott képzeletszínház most kivételes formában, teljes sötétségben tárul a közönség elé Kovács Patrícia és Kovács Vanda előadásában, Tollár Mónika rendezésében. A jótékonysági felolvasóesten a látó és a nem látó vendégeket együtt kalauzolják a képzelet birodalmába.

Az előadás előtt az idős írónő beszél archív, audionarrációval ellátott felvételen a vele megtörtént eseményekről, ezzel pedig talán kicsit közelebb kerülnek a nézők ahhoz az élethez, amely a felolvasóesetet inspirálta. Az estét egy interaktív beszélgetés zárja, amely során a nézők Holló Márta televíziós műsorvezető moderálásában beszélgethetnek az előadás során átélt élményeikről. A szemléletformáló színházi produkció bevétele a SUHANJ! Alapítvány közhasznú tevékenységét támogatja.

HATSZÍN TEÁTRUM

1066 Budapest, Jókai utca 6.
Október 27. 19:00

További információk…

Csuja Imre és Epres Attila a Tótékban (fotó: Gordon Eszter)

TÓTÉK – KREATÍV KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ ÉS IMPROVIZÁCIÓ

Az Örkény Színház és a Momentán Társulat október utolsó hétvégéjén ismét közös szervezésű programmal várja az érdeklődőket. Az október 27-i, 17 órakor kezdődő Tóték után, 20 órától kreatív közönségtalálkozót tartanak, melyen a színészek a közönség irányításával játsszák a rögtönzött történeteket. A Tótékban látott konfliktusok, problémafelvetések adják az alapot, melyet a nézők és a játszók együttesen formálnak. Közösen gondolkodnak a darabról, a színházról és az életről.

Az improvizációban részt vesz Takács Nóra Diána, Csuja Imre, Ficza István, a Momentánból Várady Zsuzsi és Molnár Levente, valamint ott lesz a programon Mácsai Pál igazgató, és Bódy Gergő is.

ÖRKÉNY ISTVÁN SZÍNHÁZ

1075, Budapest, Madách tér 6.
Október 27. 20:00

További információk…

Készülnek a Teszlek Süvegek az egyik korábbi foglalkozáson (fotó: Földi Andrea)

MÁGIKUS TÁRGYAK – ALKOTÓ WORKSHOP GYEREKEKNEK

A Teszlek süveg népszerűségén felbuzdulva idén a Harry Potter-könyveket vette témájául a Katona József Színház programsorozata. A 8-14 éves gyerekeknek szóló alkotó workshop idei második foglalkozáson varázspálcát készíthetnek a résztvevők. A szervezők szeretettel várnak minden olyan gyermeket, akiknek szüksége lenne egy mágikus eszközre, de nem egy másolatra, hanem egy olyanra, amit ők maguk találnak ki, és kedvet is éreznek ahhoz, hogy elkészítsék. A programra két turnusban, vasárnap 10 órától, és 14 órától kerül sor.

A novemberi foglalkozáson mágikus varázsnövényekkel dolgoznak majd a gyerekek, decemberben pedig az aranycikesz és a Nimbusz seprű ihletésében karácsonyfadíszeket készíthetnek. Jelentkezni és további információt kérni Földi Andreánál lehet a jelmeztitkok@gmail.com email címen.

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ – PRÓBATEREM

1052, Budapest, Haris köz 5.
Október 28. 10:00 és 14:00

További információk…

Kiemelt kép: Az Örkény Színház épületének homlokzata (fotó: Örkény Színház)