Szeptember 21. és 24. között második alkalommal kerül megrendezésre az Óbudai Hang-Mű-Hely, amelyen hat koncert és egy felolvasóest várja a közönséget az Óbudai Társaskörben.

A sorozat Vörös Eszter, Másik János és a Budapesti Vonósok koncertjével veszi kezdetét szeptember 21-én. A bandoneon-művész, a zeneszerző és a zenekar közös története egy 2019-es koncerten kezdődött: az Óbudai Társaskörben mutatták be Másik János Fantáziák bandoneonra és vonószenekarra című versenyművét. Legújabb közös estjükön már maga a zeneszerző is színpadra lép, és a kuriózumnak számító concerto mellett elhangzanak ismert dalai zenekarra hangszerelve, Vörös Eszter részvételével bemutatnak egy zongora-bandoneon duót, illetve vonószenekari művek mellett Astor Piazzolla melódiái is felcsendülnek. A négynapos rendezvénynek ismét része a Magyar Zenei Körkép Minifesztivál, ezúttal három koncerttel jelentkezik (22. és 24. között) és 25 kortárs magyar zeneszerző műveit vonultatja fel, többek közt Bella Máté, Dragony Tímea, Dubrovay László, Fekete Gyula, Gyöngyösi Levente, Madarász Iván és Vajda János szerzeményei hangzanak el.

Anima Musicae (Fotó: Anima Musicae)

Szeptember 22-én A muzsikus Bach család címmel az Anima Musicae Kamarazenekar és Rohmann Ditta ad közös koncertet. Másnap A Newyork bérlője címmel Hirtling István Tarján Vilmos írásai alapján készült felolvasószínházi estje debütál. A szerző újságíróként végtelen kíváncsisága által hajtva törekedett mindenhol ott lenni, hogy tudósítson és „felverje a port” emberek és esetek körül, és ő volt az, aki a helyszínről (!) telefonon diktálva elsőként tudósította a legendás Az Est olvasóit, hogy kitört az első világháború. Máig emlékezetes karriertörténete a New York kávéház bérletének átvételével 1921-ben kezdődött, ahol másfél évtized alatt felépítette és óriási sikerrel működtette főművét. A legendás „Newyork” volt az a hely, ahol a portyázó vagy csak öreg újságírók, szerepükből kifogyott színészek, ünnepelt, vagy meg nem értett írók és költők éppúgy otthonra találtak, mint az úri társaság. Bérlete kényszerű feladása után 1944-ig újabb és újabb vendéglátóhelyeket tett fel a budapesti éjszaka térképére, mígnem utolérte származása végzete. Hetvenöt éve halt meg, szívrohamban, 66 évesen. Hirtling István estjén Búza Péter író, kultúrhistorikus mond bevezetőt, zongorán Grego működik közre.

A Hang-Mű-Hely szombat esti programja a Budapest Ragtime Band estje lesz: az együttestől megszokott örökzöld ragtime-ok, valamint klasszikus dzsessz-sztenderdek és a századelő slágerei csendülnek fel, igazi sztárvendégek előadásában. Náray Erika többször énekelt már a zenekarral, Takács Nikolas azonban első alkalommal csatlakozik az együtteshez és először kerül sor a két kiváló énekes közös fellépésére is.

Kiemelt kép: Vörös Eszter és Másik János (Fotó: Óbudai Társaskör)