Új bemutatóra készül az improvizációs előadásairól ismert Momentán Társulat: február 18-án debütál a Színházrendezők Viadala, amelyben a színészek klasszikus színházi szerzőket, műfajokat idéznek meg, hogy a tőlük megszokott könnyedséggel, humorral és játékossággal mutassák be és fordítsák ki a drámaírói stílusjegyeket, tipikus fordulatokat, jellegzetes karaktereket.

A Színházrendezők Viadala igazi színházi stílusparódiának ígérkezik: az improvizációs előadásban a társulat színházat játszik, népszerű drámaírók, karakteres színházrendezők, öntudatos statiszták és hóbortos színészóriások bőrébe bújva improvizál. Tragikus királydrámák, vérbő vígjátékok, gimnáziumi kötelezők és posztmodern abszurdok – sosemvolt színdarabokat írnak, rendeznek és játszanak el Csehov, Beckett vagy épp Spiró György stílusában, mindezt megfejelve a színházi próbák különleges atmoszférájával, a közönség ötletei alapján. A társulat az előadás során négy különböző ismert drámaíró sosemvolt színművének improvizált színházi rendezésébe enged bepillantást, majd a közönség szavazhat, melyik hármat nézné tovább. Ezután újabb kör jelenetet láthatunk, immár három drámaírói stílus és színházrendező versenyét, majd újabb szavazás – míg végül egyetlen győztes, nagy rendezés és improvizált színházi történet befejezése bontakozhat ki a közönség döntése alapján.

A februári bemutató előadáson a négy improvizált színdarab egy Ibsen dráma, egy Shakespeare mű, egy kortárs angol dráma és egy musical lesz. „Izgalmas kihívás, hogy milyen színdarabokat tudunk írni, ráadásul végre másfél-két órán át színésznek érezhetem magam. Jó lesz belemerülni a színház, a kiválasztott szerzők világába, ezáltal egy teljesen más típusú gondolkodásba, mint amit a többi előadásunk igényel” – mondta el Kiskovács Attila, a Momentán Társulat alapítótagja, az előadás ötletgazdája. A Színházrendezők Viadalát a februári bemutatót követően havi egy alkalommal tűzik majd műsorra.

Kiemelt kép: Színházrendezők Viadala (Fotó: Momentán Társulat)