Szombat este négy magyar alkotást is díjaztak a Szarajevói Filmfesztiválon: Buda Flóra Anna, Gyimesi Anna, Somogyvári Gergő alkotását, valamint Tudor Giurgiu román-magyar koprodukcióban készült nagyjátékfilmjét.

Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban és Annecyban is díjazott animációs filmje kapta meg a legjobb rövidfilmnek járó elismerést. A Szarajevó Szíve-díj egyben az Oscar-jelölést is biztosítja az alkotásnak, amely egy fiatal, első látásra céltalan életét mutatja be. A diákfilmek versenyébe Gyimesi Anna Falling című, anyaságról szóló diplomafilmje érdemelte ki a fődíjat. A dokumentumfilmes kategóriában Somogyvári Gergő Fanni kertje című filmje a zsűri különdíját nyerte el, míg a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó Libertate ’89 – Nagyszeben Tudor Giurgiu rendezésében a Nemzetközi Artmozi-szövetség (CICAE) különdíját kapta meg.

A Szarajevói Filmfesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé tartozik, a vetítéseken évről évre több mint 100.000 néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg.

Kiemelt kép: Jelenet Buda Flóra Anna 27 című filmjéből (Fotó: 24.hu)