Négy magyar előadó, Co Lee, a Freakin’ Disco, iamyank és Perrin is felkerült a feltörekvő európai előadók 100-as listájára, amelyet a Független Zenei Vállalatok Szövetsége (IMPALA) állított össze. Az IMPALA nevű nemzetközi lobbiszervezet, amely független zenei kiadókat és szervezeteket tömörít, minden évben kioszt több díjat, köztük az év legjobb európai független lemezét is megszavazzák. A 30 ország előadóit tömörítő, „100 artists to watch” elnevezésű listát kedden tették közzé Brüsszelben, hogy ismét rávilágítsanak az európai független zenei szektorra. A hatezer tagból álló IMPALA idei tavaszi listáján szereplők több mint 35 zenei stílust képviselnek, az R&B-től a drillen, a folkon, az elektronikus zenén át a popig és a post-punkig.

A mostani négy magyar kiválasztott közül Co Lee (Halász Kolos) valósággal berobbant a magyar hiphop-színtérbe és vált a műfaj nagy ígéretévé. Tizenöt évesen Bécsben, egy amerikai magániskolában kezdett el rappelni, ennek köszönhető, hogy angolul és magyarul is magabiztosan pörög a nyelve. Az angol sikerdalok és egy Beton.Hofival közös turné után nemrég jelent meg első magyar nyelvű albuma, a Cirque de L’homme a Blunt Shelter Records gondozásában.

A Freakin’ Disco zenéje instrumentális elektronika, a zenekar a hazai klub- és fesztiválkoncertek mellett fellépett Dániában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Csehországban és Lengyelországban is. Első stúdiólemezük, a National Jazz Fuckers 2016-ban, a második Monster címmel 2018-ban jelent meg. Harmadik lemezük felvezetője a Grammy-díjas Steve Dub producerrel készült Face Yourself címmel. A zenekar (Keresztes Gábor – billentyűs hangszerek, scratch, elektronika; Komjáti Áron – gitár, effektek; Csizmás András – bőgő, elektronika; Szabó Sipos Ágoston – dob) szerzett zenét filmekhez, színházi előadásokhoz, divatbemutatóhoz és a Fővárosi Nagycirkusz előadásához is.

iamyank az Ensemble Live at CAFe Budapest koncerten (fotó: Garden Wonder)

A zenész-producer iamyank (Herold János) 10 év dobos zenekaros múlt után 2011-ben indította szólóprojektjét, amire a kezdetektől fogva a műfaji határok tágítása, átlépése volt a jellemző. Első stúdióalbuma, a Hiraeth 2016-ban jelent meg, az anyagot zenekari felállással turnéztatta Magyarország- és Európa-szerte. Második lemeze, a Láttam a jövőt meghalni tavaly jött ki, 2021-ben pedig szólózongora anyagot adott ki Una notte (Egy éjszaka) címmel.

A hazai soul és funky színtér fiatal és karakteres képviselője, az énekes, billentyűs Perrin (Palotai Soma) a ’70-es, ’80-as évek soul és funk hangzásából, valamint az oldschool nagyok világából inspirálódik, kísérletező kedvvel egyensúlyozva a mainstream és az underground határmezsgyéjén. Perrin zenekarában Harmath Soma (gitár, samplerek), valamint Czirják Tamás (dob) szerepel. Perrin eddig két EP-t (Lay Down – 2018; High On Glitter – 2021) és több kislemezt jelentetett meg, közülük legutóbb, tavaly az Álomnaplót. Jelenlegi kiadója az AM:PM Music.

Kiemelt kép: Freakin’ Disco (Fotó: Freakin’ Disco)