Hosszas várakozás után bejelentették az idei Sziget Fesztivál magyar fellépőit is: a Nagyszínpadon a Bagossy Brothers Company, Azahriah, a Random Trip és a Carson Coma gondoskodik a felhőtlen szórakozásról.

„A hosszútávú tervünk, amelynek első lépése már idén megtörténik, hogy olyan hazai fellépőknek adunk helyet a Nagyszínpadon, akik egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi karrierjének is, de a többi helyszínen is igyekszünk az aktuális hazai fellépőknek teret biztosítani, bemutatni őket a világ minden pontjáról érkező közönségünknek” – mondte el korábban Kádár Tamás, a Sziget főszervezője. 

A Nagyszínpadon idén helyet kap a Bagossy Brothers Company: a 2013 májusában alakult, máig változatlan felállásban játszó gyergyószentmiklósi zenekar népszerűsége egyenletesen, gyors ütemben emelkedett. Energikus, közönségcentrikus koncertjeikkel rövid idő alatt váltak, előbb az erdélyi, majd az egész kárpát-medencei magyarság egyik legnépszerűbb koncertzenekarává. Az együttes látványos vizuális megoldásokkal készül a Szigetre, és a Cika nevű, szintén gyergyói bandával karöltve ezúttal a zenekar népzenei oldalát domborítják ki. Érkezik a „Z-generációs ikon”, Azahriah is, aki egy hatalmas színpadi show-t ígér, élőzenekarral készülve az első szigetes fellépésére. Az idén DESH-sel adott ki közös lemezt A ló túloldalán címmel – alkotótársával ezúttal új köntösben adják elő a legnagyobb slágereike, valamint itt debütál vadonatúj, Dzsúdlóval közös dala is. 

Carson Coma (Fotó: Budapest Park)

A Random Trip világszinten is egyedülálló zenei projekt: határokon, generációkon, műfajokon átívelő improvizációs közösség, amely a színpadon alkotja meg a zenét, mégis sokezer ember hallgatja kiemelt koncertjein. A 2022-es Sziget Nagyszínpadára olyan csapatot válogatott össze Delov Jávor dobos-művészeti vezető, amely a mai magyar zenei élet esszenciáját mutatja be hetven percben, a legismertebb – így Vitáris Iván, Palya Bea, Lábas Viki – és legfrissebb frontemberek, azaz Beton.Hofi, Péterffy Lili mellett egy egész zenekart, az Analog Balatont is vendégül látva. Végezetül egy igazi sikertörténet: a Carson Coma fennállása óta először lép fel a Szigeten, ráadásul rögtön a Nagyszínpadon, ami erre a koncertre egy nappalivá alakul. „Az önmagunk és a mások elfogadásáért is többször felszólaló, ezeket az üzeneteket pedig dalokba foglaló együttes nem véletlenül tud majd otthonosan zenélni az Island of Freedom nagyszínpadán; gondolatiságuk egybecseng a Sziget szellemiségével” – olvashatjuk a zenekar leírásában. 

Természetesen a Nagyszínpadon túl is van élet, így a Sziget több más pontján is találkozhatunk hazai fellépőkkel, így érdemes végig böngészni a programkínálatot. 

Kiemelt kép: Bagossy Brothers Company (Fotó: BBC Facebook oldal)