Négy éve ír, olvas, mond együtt a közönséggel kortárs verseket Igó Éva és Zoltán Áron, a Vígszínház két színművésze a Bethlen Téri Színházban. A Szívlapát című részvételi versszínházi előadást 2018. április 11-én, a magyar költészet napján mutatták be Gelencsér Anna és Dézsi Fruzsina rendezésében és a Manna Találkozások tehetségprogramjának keretében. Idén április 11-én 15 órakor pedig a 25. ünnepi előadásra várják a résztvevőket.

Az előadás a Szívlapát kortárs versantológia verseit dolgozza fel (2017, Tilos az Á Könyvek). A kötet szerkesztője Péczely Dóra célkitűzése az volt, hogy egy olyan válogatást mutasson be, amely a középiskolás olvasókban kíváncsiságot ébreszt a kortárs költészet iránt. A kötetben szereplő 85 költő közül 16 szerző 20 műve hangzik el az előadásban. A versmondások rendhagyó módon, a közönség bevonásával valósulnak meg, akik az első pillanattól kezdve egy különleges, közös gondolkodáson alapuló műhelymunka résztvevőivé válnak. Együtt írnak költői sorokat, alkotnak költői képeket, foglalkoznak a költői nyelv sajátosságaival. Az előadás közben születő játékos műveket elő is adják egymásnak.

A részvételi versszínház legnagyobb erényei közé tartozik, hogy a kortárs költészet olyan keresztmetszetét mutatja be, amely a középiskolás korosztály számára is jól kezelhető kiindulási pontként szolgál a téma megismeréséhez, de nem csak náluk, hanem a felnőtt nézőkkel is remekül működik az előadás. Ebből fakadóan nem egyszer komplett asztaltársaságok érkeznek az előadásra, hiszen a színház kifejezetten lehetőséget biztosít arra, hogy 4-8 fős csoportok lefoglaljanak a maguk számára egy asztalt, és persze ennek ellenkezője is működik: az eleinte ismeretlen, egy asztalnál ülő résztvevők az előadás végére a közös élmény után kedves ismerősökként távozhatnak.

Kiemelt kép: Pillanatkép az előadásból (Fotó: Sin Olivér)