Ma ünepli 55. születésnapját Náray Erika színésznő, énekesnő, szinkronizáló színész. 

Náray Erika 1967. november 29-én látta meg a napvilágot Egerben. Kezdeti tanulmányait is ott végezte, az Egri Tanárképző Főiskola Gyakorló Zenei Általános Iskolájában, nyolc éven keresztül csellózott. Ezt követően Szentesen, a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán folytatta. Olyan osztálytársakkal büszkélkedhetett, mint Alföldi Róbert, Börcsök Enikő, Gazdag Tibor és Kerekes Viktória. Tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatta próza szakon, gyakorlatait a Vígszínházban és a Pesti Színházban töltötte. Az első komolyabb szerepe a Budapesti Operettszínházban volt az Ének az esőben című darabban (Kathy), valamint megkapta az első szinkronszerepeit is tanárának, Vas Jánosnak köszönhetően. A folytatásban egyszerre volt jelen az életében a színészet, a szinkronizálás és az éneklés, utóbbi esetében olyan műfajokban is megfordult, mint a jazz, a funky, a soul és az R&B. 2006-ban jelent meg az első, 2011-ben a második szólólemeze.  

Náray Erika, Hernádi Judit, Tóth Enikő És Szulák Andrea a Menopauza című előadásban (fotó: Játékszín)

Eddigi pályafutása során láthatta őt a közönség többek között Szabó Magda (Abigél), Lévay Szilveszter (Mozart!), William Shakespeare (Rómeó és Júlia), Neil Simon (Szívem csücske) és Alan Menken (A Szépség és a Szörnyeteg) darabokban, legutóbbi bemutatói között ott volt a Puskás musical, a 9-től 5-ig musical és A dominógyilkosság is. A nézők jelenleg a Játékszín két előadásában is megtekinthetik a játékát, a már említett A dominógyilkosságban és a hatalmas sikernek örvendő Menopauzában

Ugyan felbukkant játékfilmben (Állítsátok meg Terézanyut!) és tévésorozatokban (A mi kis falunk, Drága örökösök) is, azonban a legtöbben a hangja miatt ismerhetik a képernyőkről és a mozikból egyaránt: ő ugyanis Gillian Anderson állandó hangja, akivel a legismertebb közös szerepük az X-Akták Scully ügynöke, de sokan szeretik a Szexoktatás című Netflix-sorozatban is. Az eltelt évtizedek során rengeteg karaktert szólaltatott meg minőségi módon, csak néhány példa: az 1958-as Magányos apuka megosztanában Sophia Lorent szinkronizálta, az 1995-ös Bad Boys-ban Téa Leonit tolmácsolta a hazai nézőknek, aztán a 2000-ben megjelent Sikoly 3-ban már Courteney Cox hangját adta. 

Náray Erika (Fotó: Éder Vera)

2005-ben elnyerte a színházi közönségdíjat, a Súgó Csigát. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Náray Erika (Fotó: Rózsa Erika)