Verdi halálának 120. évfordulója alkalmából a korszakos itáliai zeneszerző csaknem egy tucat operájának legszebb részleteiből állított össze ünnepi koncertet a Margitszigeti Színházzal partnerségben a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara. A július 23-án 20 órától hallható gálaest szólistái között találjuk többek között Maria Grazia Schiavót, Arturo Chacón-Cruzt és Kálmándy Mihályt, az Opera együtteseit Kocsár Balázs vezényli.

Giuseppe Fortunio Francesco Verdi máig a világ operaházainak egyik legnépszerűbb és leggyakrabban játszott szerzője. Nevét és közismert dallamait azoknak se kell bemutatni, akik nem ápolnak közelebbi kapcsolatot az opera műfajával. Közel harminc színpadi művéből legalább egy tucat rendszeresen szerepel a dalszínházak repertoárján, ezek és a ritkábban hallható csemegék közül most a Don Carlos, a Traviata, a Rigoletto, A szicíliai vecsernye, az Attila, A haramiák, Az álarcosbál, a Nabucco, az Ernani, a Luisa Miller és az Aida fület gyönyörködtető részletei lesznek hallhatók a gálaesten. A Verdi-operák legjavából összeállított műsort egyedi vetítés kíséri, ami az egykori bemutatók pompás helyszíneinek látványát megidézve invitálja zenés utazásra a közönséget.

A Verdi-ünnep egyik szólistája a klasszikus olasz operai hagyományokat képviselő neves szoprán, Maria Grazia Schaivo, aki a vezető európai operaházak, valamint a salzburgi és a ravannai fesztiválok visszatérő fellépője. Partnere a magyar közönség számára sem ismeretlen mexikói tenor, Arturo Chacón-Cruz, Plácido Domingo Operalia versenyének 2005-ös felfedezettje, aki a mantovai herceg szerepét már énekelte a Margitszigeten az Opera Rigoletto-előadásában. Schaivo és Chacón-Cruz korábban már dolgoztak együtt a Római Opera Traviata-produkciójában, ez alkalommal is szerelmes duettekkel várják a közönséget. A gálán a szólisták közt a házigazdákat Kálmándy Mihály Kossuth-díjas bariton, az Operaház Kamaraénekese és a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja képviseli, aki több mint fél tucat Verdi-szerepben aratott már nagy sikert itthon és külföldön. További szólistaszerepekben az Opera Énekkarának művészei – Bakó Antal, Döbörhegyi Diána, Irlanda Gergely, Tarnai Dávid, Tempfli Mária, Zsigmond Géza és Csiki Gábor karigazgató – lépnek a közönség elé. Az Opera együtteseit a gálán Kocsár Balázs, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója vezényli, aki harmincéves, nemzetközileg is számontartott pályafutása során Verdi majd egy tucat művét vezényelte már számtalan alkalommal itthon és külföldön.

Kiemelt kép: A Verdi-gála színlapképe (forrás: Margitszigeti Szabadtéri Színház)