170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, erre emlékezve tart most közös kiállítást a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum, az évfordulós tárlat Budapesten április 13-tól, Pécsett augusztus 1-től lesz látható.

Csontváry a magyar festészet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója, a mostani, mintegy 40 képét felvonultató tárlat az expresszionizmus és a posztimpresszionizmus határmezsgyéjén alkotó művész életműve előtt tiszteleg. A festő műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény egyesítése alkalmával most együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A különleges tárlat a Szépművészetiben három hónapig, azaz július 16-ig látogatható, majd ezt követően augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba. A közös tárlatot november 5-ig láthatja a baranyai város közönsége. Az ezt megelőző időszakban, amíg a pécsi múzeum Csontváry-művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítás mutatkozik be a Janus Pannonius Múzeumban április 17. és július 16. között.

Kiemelt kép: Csontváry leghíresebb festményei (Fotó: Szabó Gábor)