Az idei nyár egyik izgalmas színfoltjának ígérkezik a Városmajori Szabadtéri Színpadon Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó című darabja. A koncertszínház az egyedi humoráról ismert író legnépszerűbb művét dolgozza fel, a Jászai Mari-díjas, kiváló színész Keresztes Tamás irányításával, aki ezzel a darabbal mutatkozik be rendezőként, sőt, a díszletek is a nevéhez fűződnek. A próbák gőzerővel folynak, Tamással vasárnap, a szünetben tudtunk beszélni.

Rengeteg energia és idő van a darabban, nem érzed luxusnak, hogy csak kétszer játsszátok?

Valóban óriási luxus lenne, ha összesen csak két előadás lenne. A terv természetesen az, hogy beépüljön az évadba, és évekig lehessen játszani.

Miért pont Rejtő?

Engem Magács László kért fel a darabra, tehát Rejtő adott volt, nem én választottam. Laciék elindították tavaly a koncertszínház sorozatot a Tizenkét szék című előadással, ehhez a sorozathoz csatlakoztam most én is.

A Budapest Bár élőben játszik az előadáson, ami nemcsak zeneileg dob nagyot, hanem látványnak is egyedi megoldás. Hogyan találtatok egymásra?

A Tizenkét székben tavaly egy rockzenekar szolgáltatta a zenét az előadáshoz, itt tulajdonképpen fordítva történt a dolog, Laci nagyon kedveli a Budapest Bár zenekart, és az ő világukhoz kereste a darabot. Rejtőt érezte meg lehetőségként, én úgy érzem telitalálat.

Mikor kaptad a felkérést?

Karantén előtt jött, eredetileg a nyár elején került volna bemutatásra, de mint szinte minden, ez is elcsúszott.

Lengyel Benjámin és Keresztes Tamás A tizennégykarátos autó próbáján (Fotó: Gál Bereniké)

Szerencsés vagy, volt feladatod a járványhelyzet alatt is. Sokan megszenvedték, hogy nincs mit csinálni.

Rengeteget játszottam ebben az évben is, a karantén első felében kimondottan élveztem, hogy sok szabadidőm lett. De közben nagyon nyomasztó is volt, hogy van feladatom és a pihenés alatt készülnöm kell egy előre nem látható időpontra. Nem lehetett tudni, hogy lesz-e ebből egyáltalán valami, hogy el lehet-e egyáltalán kezdeni, közben meg kőkeményen kellett rajta dolgozni. Nem mindig volt ez egyszerű.

Most mutatkozol be először rendezőként, milyen érzés a másik oldalon állni?

Az egyetemen csináltam vizsgaelőadásokat, de ez az első önálló rendezésem. Nagyon szuper a csapat, igazi örömmunka ez.

A díszletért is te felelsz és ebben a darabban ugyan pont nem, de sokszor a zenei világért is. Korábban is megvolt benned ez a sokoldalúság, vagy most tört felszínre?

Mostanában alakult úgy, hogy több dologban is kipróbálhatom magam. Hálás vagyok ezekért a lehetőségekért.

Az nem volt opció, hogy te is játssz a darabban?

Nekem nem. Az egy téboly lenne, ha még játszanom is kellene.

A fiad már elég nagy ahhoz, hogy esetleg ő is színpadra álljon. Nem vonzza a dolog?

Érkezett már felkérés ez ügyben, de egyelőre próbálunk vigyázni rá. A szülői minta miatt sem idegen számára a színpad, de se le, se rábeszélni nem fogom. Ő dönti el, ha itt lesz ennek az ideje.

Keresztes Tamás A tizennégy karátos autó próbáján (Fotó: Gál Bereniké)

Kiemelt kép: Keresztes Tamás A tizennégy karátos autó próbáján (Fotó: Gál Bereniké)