Magács László, a TRIP vezetője sem tétlenkedett a korlátozások alatt: 110 művésztársával megalapította az első karanténszínházat, mely a világ 52 országába vitte el a magyar kultúra hírét, és amelynek projektjeiről a világsajtó is elismerően nyilatkozott.

A TRIP WebSzínház sorozata bebizonyította, hogy a mai modern technikának hála ma már bárhol a világon lehetőségünk van arra, hogy a lakhelyünk elhagyása nélkül élvezzük kedvenc színdarabjainkat. A Shakespeare 37-ben hasonlóképpen a nagy reneszánsz drámaíróhoz, ahány mű, annyiféle feldolgozás; ahány hős, annyi jellem, annyi típus. A WebSzínház művészei pedig mertek álmodni, ezért azokhoz a klasszikus hősökhöz nyúltak vissza, akik már a maguk korában is képesek voltak az emberiséget megszólítani, történeteiket pedig azóta is  hatalmas sikerrel játsszák  világszerte a legnagyobb kőszínházakban is.

„Mit is jelent számunkra a Film/Színház? Használjuk a filmtechnika legmodernebb eszközeit, de az átlagosan 20 perces epizódok mindegyikét egyetlen snittben vesszük fel. Ez a technika igen ritka a filmkészítésben, hiszen – és itt jön a színház – egy filmben nem adatik meg a színészeknek, hogy egy szerepet egy ívben éljenek át. Ezekben a webepizódokban egészen intim pillanatok és képek hozzák a nézőket testközelbe a színészekkel – ezt pedig a színház nem tudja, ott már az első sorban is méterek választják el a nézőket a színpadi tértől. A sorozat egészen egyedi lehetőséget kínál a nézőnek, hogy elmélyedjen egy színészi alakítás legfinomabb részleteiben is”– emeli ki Magács László, a széria rendezője.

Jelenet a Célkereszt, vagy amit akartok című előadásból (Fotó: Meister Natália Nóra)

A WebSzínház keretén belül 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő – úgy mint Tasnádi István, Nádasdy Ádám, Erdős Virág, a Kovács ikrek, Maros András, Kemény Zsófia, Balázs Júlia, Fabacsovics Lili, Totth Benedek,  Szűcs Teri, Vörös István és Laczkó Gábor – írt húszperces etűdöket a reneszánsz mester egy-egy művéből kiindulva. A színházi jelenetek filmes eszközökkel feldolgozva új műfajt teremtettek: a Film/Színház műfaját. A sorozatot egy virtuális társulat hozta létre, melynek tagjai olyan elismert művészek, mint Békési-Szombati Anett, Bezerédi Zoltán, Bolla Gábor, Borbély Alexandra, Cserna Antal, Döbrösi Laura, Fröhlich Kristóf, Georgita Máté Dezső, Györgyi Anna, Hartai Petra, Hirtling István, Horváth Szabolcs, Jenővári Miklós , Józsa Bettina, Kerekes Vica, Kovács Máté, Kovács Gerzson Péter, Kis Anna Gizella, Lábodi Ádám, Láng Annamária, László Zsolt, Mátray László, Mészáros Béla, Murányi Anna, Ódor Kristóf, Oroszlán Szonja, Pál András, Petrik Andrea, Porogi Ádám, Rába Roland, Romonyi Barnabás, Sarádi Zsolt, Szécsi Bence, Szőke Abigél, Szikszai Rémusz, Takács Dorisz, Ténai Petra, Tóth Ildikó, Vitárius Orsolya és Znamenák István.

A sorozat fontos alkotórésze a zene, ami önálló szereplője az epizódoknak, nem csupán kísérőelem – maga is történetet mesél el. Atmoszférát teremt az egysnittes és egy helyszínen játszódó részekben, a filmzene műfajából merít. A sokszínűséget a sorozat két meghatározó alkotójának munkája fogja egybe: a rendező, Magács László, és az operatőr, Mesiter Natália Nóra. Az ő látásmódjuk révén kapcsolódnak össze az egyes epizódok. Az állandó motívum egy látványelem: egy gipsz Shakespeare-fej követi végig az epizódokat, így fűzve össze őket.

Jelenet a Shakespeare 37 webszínházi sorozatból (Forrás: TRIP WebSzínház)

A részek  középpontjában mindig egy karakter vagy kulcsjelenet, illetve ezeken keresztül egy általános érvényű morális, társadalmi dilemma áll, mögöttes mondandóval. Mai ruhába öltöztetve, mai viszonyok közé helyezve a szereplőket, és tán egy kicsit karikatúrává torzítva őket.  Cselekménye sűrített, nem tér ki minden részletre. A különféle helyzetekben való cselekedetek mérlegelése folytán pedig kirajzolódik, hogy minden választásnak erkölcsi okai vannak. Csakúgy, mint 400 évvel ezelőtt, hisz Shakespeare nem meséket írt, hanem az életet, melynek csak a díszletei változtak, de a dolgok, érzetek és érzelmek, gondolatok a mai ember számára is hasonló megfontolásból keringenek nap mint nap.

Az első évadra szóló bérlet már megvásárolható a WebSzínház honlapján keresztül. 

Kiemelt kép: Jelenet a Shakespeare 37 webszínházi sorozatból (Fotó: Meister Natália Nóra)