Június második hétvégéjén ismét az irodalomé volt a főszerep a Városmajorban: a Bookline támogatásával megvalósult Margó Irodalmi Fesztivál ezúttal is több ezer látogatót vonzott, hogy élőben találkozzanak az idei könyves újdonságok szerzőivel, műveivel. A rendezvény négy nap alatt több mint negyven programot vonultatott fel: könyvbemutatókat, dedikálásokat, Nemes Nagy Ágnes-sétát, filmvetítést és zenés produkciókat, valamint egy egész napos könyvcsere pikniket.

A nyári Margón mutatta be új kötetét többek között Szabó T. Anna, Nádas Péter, Zoltán Gábor, Maksai Kinga, Háy János, Tóth Krisztina, Romsics Ignác, Szentesi Éva, Tolnai Ottó és Péterfy Bori. Egy irodalmi stand-up keretében Ráskó Eszter, Tóth Edu, Litkai Gergely, Németh Gábor, Simon Márton és Erdős Virág fantáziált a nem is olyan távoli jövőről, és még egyszer utoljára összeállt a Máté Gábor legendás osztályából született társulat, az AlkalMáté Trupp, hogy bemutassák Gyárfás Dorka és Somos Ákos velük készült interjúkötetét. Szombat este a Csaknekedkislány zenekar koncertjére dübörgött az egész nézőtér és a színpad, vasárnap pedig Bereményi Géza és Járai Márk kettőse, valamint Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című portréfilmjének fővárosi premierje zárta a fesztivált.

A fesztiválon került sor a tavaly indított Mastercard – Alkotótárs alkotói ösztöndíjprogram idei díjátadójára is. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló programra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A 48 pályázó közül Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte az Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot.

Augusztusban a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sora, ahol sok-sok irodalommal és még több zenével, kiállításokkal és workshopokkal várnak mindenkit a szervezők az alig 300 fős településre. Az augusztus 11-13. között jelentkező fesztivál fellépői között ott lesz az Analóg Balaton, a Szabó Balázs Bandája és a Rájátszás csapata, hol kisebb, hol pedig teljes felállásban. Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Óriás), Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László (Kistehén), Sárközy Zoltán, Szűcs Krisztián (HS7) zenei formációja 2011-ben a Margón alakult és idén pedig ezzel a fesztiválos koncerttel búcsúznak a közönségtől. 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Margó Irodalmi Fesztiválról (Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook oldal)