Ma ünnepli 40. születésnapját Nagy Sándor, színész, énekes.

Nagy Sándor 1980. augusztus 18-án született Kisvárdán. Általános iskolai tanulmányait Fényeslitkén végezte, ezt követően Kisvárdán érettségizett a Bessenyei György Gimnáziumban. Ez alatt az idő alatt lett tagja a kisvárdai DOKTOROCK színtársulatnak, az itt eltöltött évek és lehetőségek egy életre meghatározták a színházhoz való viszonyát. Tizennyolc éves volt, amikor felvételt nyert Toldy Mária musical stúdiójába, így az éneklés mellett a színészmesterség világába is belekóstolhatott. 1998-ban Szirtes Tamás, Kocsák Tibor és Simon Edit segítségével lehetőséget kapott a Madách Színházban bemutatott A nyomorultak című musicalben, ahol egy forradalmárt alakított, majd a Miklós Tibor vezette Piccoló Színház tagja lett. A Színház és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán 2005-ben végzett, az egyetemi évek alatt számtalan remek mesterrel dolgozhatott együtt, többek között Bagó Bertalannal, Tasnádi Istvánnal, Babarczy Lászlóval, Avar Istvánnal, az énektanulás és hangképzés terén pedig Kővári Judit személyében találta meg a számára legmegfelelőbb tanárt.

Nagy Sándor a Szerelmes Shakespeare című előadásban (Fotó: Szegedi Szabadtéri)

Pályafutása alatt olyan musicalekben és prózai darabokban szerepelt, mint a Fame (Tyron), a Volt egyszer egy csapat (John), a Vámprok bálja (Krolock), a Producerek (Leo Bloom), a József és a színes szélesvásznú álomkabát (József), Az Operaház Fantomja (Raoul), a Spamalot (Sir Galahad), a Jézus Krisztus Szupersztár (Heródes), az Ördöglakat (Milo Tindle), a Szerelmes Shakespeare (Shakespeare), A Napsugár fiúk (Ben Silverman), a Primadonnák (Leo Humphrey), Legyen a feleségem (Jim Watt) és a Virágot Algernonnak (több szerepben). Jelenleg a Madách Színház, a Játékszín és a Veres 1 Színház előadásaiban látható, úgy mint a Csoportterápia (Sziszi), az Én, József Attila (címszerep), a Poligamy (András), a Les Misérables – A nyomorultak (Thénardier), az Ügyes kis hazugságok, a Pletykafészek (Lenny Ganz), a Liliomfi (címszerep), a Teljesen idegenek (Pepe), a Legénybúcsú (Simon) vagy a Ne most, drágám! (Gilbert Bodley). Következő bemutatójára októberben kerül sor, ekkor debütál a Játékszín legújabb előadása, a Nagyvárosi fények.

Nagy Sándor a Liliomfi olvasópróbáján (fotó: Madách Színház/Jardek Szabina)

A színész időnként feltűnik kisebb-nagyobb szerepekben a mozivásznon (Magic Boys) és a tévéképernyőn egyaránt. Olyan magyar sorozatokban volt látható epizódszerepben, mint a Kisváros, A mi kis falunk, a Jófiúk vagy a karantén alatt készült Segítség! Itthon vagyok!. 2005 és 2010 között az Adagio zenekar tagja volt. 2006-ban Súgó Csiga díjat, 2009-ben Soós Imre-díjat kapott, 2015-ben Kránitz Lajos-díjjal tüntették ki.

Kiemelt kép: Nagy Sándor (fotó: 24.hu)