Közel négy és fél évvel ezelőtt, 2014 októberében mutatta be a Karinthy Színház Nóti Károly, Fényes Szabolcs és Szenes Iván talán legismertebb közös szerzeményét, a Nyitott ablakot. Az egyik legrégebbi magyar zenés vígjátékot először az 1930-as években láthatta színpadon a közönség, ám nem az ősbemutató hozta meg az átütő sikert. A Nyitott ablakot a hetven évvel ezelőtti, operettszínházi premier, és Latabár Kálmán máig emlegetett alakítása indította el a magyar színházakat meghódító útjára. Latabár sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nyári debütálás után, még ugyanazon év őszén Miskolcon is eljátszotta a darab főszerepét.

Jelenet a Nyitott ablakból (fotó: Karinthy Színház)

A Nyitott ablak a boldog békeidők legboldogabb idején játszódik. A helyszín Szerdahely, egy magyar kisváros, ahol a hangulat azonban cseppet sem békés: ádáz küzdelem folyik a városka polgárai és a településre bemasírozó hadsereg katonái között. A feszültséget az okozza, hogy a bakák és a cselédlányok a tiltás ellenére összejárnak, és ezeknek a randevúknak köszönhetően Szerdahelynek nincs szüksége gyermekvállalást ösztönző intézkedésekre. Ugrásszerűen megnő a törvénytelen gyermekek száma, a város vezetőjének pedig akkor lett végleg elege az „áldott állapotokból”, amikor saját szakácsnője is várandós lett. Mariska azonban nem önszántából randizott, nyitva hagyta az ablakot, és először egy baka, majd kilenc hónap múlva egy gólya repült be rajta.

Jelenet a Nyitott ablakból (fotó: Karinthy Színház)

A Karinthy Márton rendezte előadás elején ugyan láthatjuk a bakák bevonulását Szerdahelyre, és az ominózus nyitva felejtett ablakot is, de a cselekmény akkor indul be igazán, és örvénylik aztán végig a nézőtéren, miután Mariska hazatér. A falu összefut, a bakák között pedig eluralkodik a pánik, az őrnagy ugyanis a polgármester unszolására ki szeretné deríteni, ki a szakácsnő gyerekének apja. A felfordulásban lassan már senki sem lát tisztán, újabb szerelmek szövődnek, a polgármester és felesége pedig férjet keres Mariskának – ám valaki más beelőzi őket. Egy Novotny nevű, lelkes, szerelemre vágyó baka ugyanis előáll és felvállalja a gyereket.

Jelenet a Nyitott ablakból (fotó: Karinthy Színház)

Novotny szerepében Dányi Krisztiánt láthatjuk, és nincs mit túlbonyolítani: őrületeset alakít. Az általa játszott bakát első színre lépésekor megszereti a közönség, és izgatottan várjuk, hogy legközelebb milyen ügyetlenséget csinál, mit ért félre és melyik szereplőnek okoz ezzel kellemetlenséget, nekünk pedig csal mosolyt az arcunkra. Az előadás egyik legjobb pillanata Dányi Krisztián, és a Mariskát alakító Balázs Andrea színpad szélénél zajló közös jelenete volt. A játék hevében a színésznő ugyanis egy picit erősebben csapott kollégája kezére, a meglepettségtől, a tettetett fájdalomtól pedig nem csak ők nevettek, hanem a közönség is.

Jelenet a Nyitott ablakból (fotó: Karinthy Színház)

Kiemelkedő volt még Szirtes Gábor polgármestere, aki néha az egysoros poénokat is olyan remek érzékkel tette színpadra, hogy dőlt a nevetéstől a nézőtér. A mellékszereplők közül Marton Róbert részeges őrmestere a második felvonásban pedig hosszú percekre elvonta a reflektorfényt még a főszereplőktől is. Egy síp eltűnése talán sosem volt még ennyire fergetegesen vicces, a színház a színházban, és Három nővér „előadás” pedig sokkolóan szenzációs eleme a Nyitott ablaknak.

Egy bohózat nem csak attól működik igazán, hogy ha a szereplők betartják a „kottát”, és minden poén akkor hangzik el, amikor kell. Nagyon fontos, hogy a közönség érezze, akik a színpadon játszanak, mind élvezik amit csinálnak, sőt, előadásról előadásra képesek tovább színesíteni a figurákat. A Nyitott ablakot februárban játszotta 55. alkalommal a Karinthy Színház, és olyan friss, élő és elképesztően vicces három órával ajándékozták meg a nézőket, ami után mindenki mosolyogva hagyta el a nézőteret. A boldogság pedig az egyik legfontosabb, amit a színház adhat az embereknek.

A Nyitott ablakot legközelebb március 22-én és április 20-án játsszák a Karinthy Színházban.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Jelenet a Nyitott ablakból (fotó: Karinthy Színház)