45. születésnapját ünnepli Nagy Ervin, Jászai Mari-díjas színművész.

Nagy Ervin Dunaújvárosban, 1976. szeptember 25-én született, szülei profi sportolók voltak. Édesanyja, Kecskeméti Margit például az első dunaújvárosi kézilabdázó volt, aki Pro Urbe-díjat kapott, édesapja pedig NB I-es játékos volt a Tatabánya és az MTK csapataiban. A háttérből adná magát, hogy a kis Ervin is ilyen irányultságú legyen, ám ehelyett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, ahol 1999-ben végzett Máté Gábor és Horvai István osztályában. Pályafutását a budapesti Katona József Színháznál kezdte meg, ahol egészen 2020-ig volt társulati tag. Egyaránt megállta helyét prózai színészként és énekes szerepekben is, szülei hatása pedig abban nyilvánult meg, hogy rendkívül gazdag mozgáskultúrával rendelkezett, amelyet több produkcióban is kamatoztatni tudott. Katonás pályafutása során láthattuk őt Molnár Ferenc, Weöres Sándor, Dosztojevszkij, Shakespeare, Spiró György, Shaw és Csehov darabokban is, vendégművészként pedig megfordult a Táp Színháznál, a Belvárosi Színháznál, a Radnóti Színháznál, a Thália Színháznál és a Vígszínháznál is. 

Nagy Ervin a Hamlear című előadásban (Fotó: Ónodi Zoltán)

Nagy Ervin nem csupán a színpadon bizonyította tehetségét. Láthattuk számos filmben is (az első komolyabb szerepe az 1998-as Ámbár tanár úr volt): a Kaméleon, a Fehér Isten, a Testről és lélekről, a Kincsem vagy éppen a Drakulics elvtárs ugyanúgy a portfólióját gazdagítják, ahogyan az olyan közkedvelt sorozatok is, mint a Terápia, a Kossuthkifli, a Válótársak és A Tanár. A művész emellett előszeretettel szinkronizál, sajátos orgánumát rengeteg alkotásban hallhattuk, így többek között az ő hangján szólal meg Chris Hemsworth, Matthew McConaughey, Johnny Depp és Ryan Reynolds is. Mindezek mellett gyakran fordul meg a televízióban is, megszámlálhatatlanul sok műsor vendége volt már (az Életünk történetében újdonsült feleségével, Borbély Alexandrával együtt meg is öregítették), részt vett A Konyhafőnök VIP-ben és az Álarcos énekesben versenyzőként, utóbbiban zsűritagként is. 

Természetesen a sokoldalú művészt nem kerülték el az elismerések sem: 2003-ban Máthé Erzsi-díjjal jutalmazták, és két évben is odaítélték neki a Sugó Csiga díjat (2003, 2005). 2002-ben a Pécsi Országos Színház Találkozón a legjobb 30 év alatti férfi színésznek választották, a 2004-es 35. Magyar Filmszemlén a legjobb mellékszereplő kategóriában diadalmasodott, 2007-ben pedig a Vastaps-díj különdíját vihette haza. 2012-ben aztán két nagy megtiszteltetés is érte, hiszen Jászai Mari-díjas művész lett, továbbá szülővárosa, Dunaújváros díszpolgárává választotta. Egy évvel később már a Magyar Művészetért-díjnak örülhetett, amit 2019-ben az Arany Medál-díj, illetve 2020-ban a legjobb férfi epizódszereplőnek kijáró Magyar Filmkritikusok Díja követett. Isten éltesse még nagyon sokáig!

Nagy Ervin a Kincsem című filmben (Fotó: Fórum Hungary)

Kiemelt kép: Nagy Ervin (Fotó: Végh László/Magyar Hang)