Szeptember 29-én, az Európa Pontban telt ház előtt mutatta be a Budapest Brand a következő másfél év egyik meghatározó fővárosi kulturális projektjét, a Könyvfőváros program keretében, a BP 150 támogatásával megvalósuló Budapest Nagyregényt.

“Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet!” – ezzel az Esterházy Péter-idézettel indult el a Budapest Nagyregény szakmai bemutatója a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kísérőrendezvényeként. A mottó jellemzi az egész projekt motivációját: közösségben, a budapestieket megszólítva, a kulturális és művészeti szakma különböző ágazatait bevonva jön létre a Nagyregény. A meghívott vendégek ennek érdekében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hálózatából, a kerületi közművelődési és helytörténeti intézményekből, valamint az irodalmi és független előadóművészeti szervezetek képviseletében érkeztek és töltötték meg az Európa Pont konferenciatermét.

A szakmai workshop célja az volt, hogy a projekt koordinátorai közös gondolkodásra invitálják a lehetséges partnereket, megteremtsék az együttműködés alapjait és inspirációs előadásokkal, interaktív workshopokkal prezentálják a kezdeményezésben rejlő lehetőségeket. Gáspár Máté, a Budapest Brand művészeti vezetője a Nagyregényt, mint egy folyamatosan íródó történetet mutatta be, amely arra tesz kísérletet, hogy megmutassa a főváros történeteinek és kulturális életének sokszínűségét, rétegzettségét. A félnapos rendezvény koncepciója három fő megközelítést alkalmazott: az irodalom, a helytörténet és a kulturális hálózatépítés állt fókuszban. Elsőként Hoványi Márton irodalmár, teológus és retorikatréner, a MűGond társalapítója és vezetője az Ulysses példáján keresztül mutatta be, hogy „egy zseniális regény lábainál ülni nemcsak merész ötletekre inspirál, hanem láthatóvá teszi azt is, ami érték.” James Joyce korszakalkotó műve nemcsak irodalomelméleti szempontból kiemelt fontosságú a projekt megvalósítása során, hanem ez ad kapcsolódási lehetőséget egy nagyszabású Európai Uniós projekthez, a Kreatív Európa alap által támogatott kétéves, 18 európai városon átívelő Ulysses: Európai Odüsszeia programnak.

Hoványi Márton (Fotó: Budapest Eye)

Hoványit Saly Noémi, Podmaniczky- és Budapestért-díjas várostörténész követte a színpadon, aki arra mutatott példákat, hol érdemes a forrásokat keresni Budapest helytörténetének kutatása során. “A száraz tényeket a statisztikákban, fővárosi munkaanyagokban, jelentésekben, címtárakban. A sokkal kevésbé szárazakat az Arcanumon és a Hungaricanán, az OSZK gyászjelentés-gyűjteményében, naplókban, emlékiratokban, életrajzi munkákban, dokumentum-irodalomban, szociográfiákban és nem mellesleg a szépirodalomban.” A harmadik előadásban Paula Panagl és Bettina Lauss az osztrák főváros kulturális ügynökségének munkatársai a decentralizált kultúraszervezés és kerületeken átívelő hálózatos programszervezés működő példáival inspirálták a résztvevőket. A felvetéseket három párhuzamosan futó workshop keretében dolgozták fel a résztvevők. A Könyves Magazin munkatársai által moderált beszélgetéseken, amelyekhez meghívott szakértőként Péczely Dóra, Salamon Júlia és Fehér Renátó csatlakozott, számos érdemi észrevétel, konkrét javaslat és felajánlás hangzott el. A szervezők ezek összesítésével véglegesítik a következő időszakban a Budapest Nagyregény munkatervét, amely a városi történetek begyűjtésével és nyilvános események megvalósításával folytatódik.

Kiemelt kép: Budapest Nagyregény (Fotó: Budapest Eye)