Május 13-án Budaörsön lép színpadra a Nagy Emma Quintett.

A kvintett számos hazai és nemzetközi sikernek is örvendhet, hiszen új Synced című albumukat egy svájci kiadó jelentette meg, megnyerték a Müpa Jazzshowcase-t, bekerültek a Getxo jazzverseny döntőjébe, valamint két első díjat is elhoztak a Babel Laureate Jazz Versenyről és a krakkói JazzJuniors-ról is. A formáció ugyan még csak négy éve zenél együtt, mégis kiforrott zenei elemekkel rendelkeznek, szeretnek kísérletezni, valamint a dalokban azonos hangsúlyt kapnak a kemény dobgroove-ok, a szabad improvizációk és a kortárs hangzásvilág kompozíciói is.

A zenekar hazánk jazzvilágának legfrissebb és leginkább nemzetközi trendeket követő bandájaként tűnt fel az elmúlt években. A fiatalos formációt az énekesnő egyedi hangja, a rockos vonal, valamint a kidolgozott vagy dalszerű szerzemények teszik színesebbé.

Synced című harmadik lemezük az elmúlt négy év fellépései és a lemezek felvételei alatt folyamatosan alakult és formálódott. „Az első két lemezünk elkészítése közben formálódott nyelvezetünk, zenei fogalmazásmódunk bontakozik ki ezen az albumon. Az alapgondolat az volt, hogy teljesen másmilyen legyen, mint az előzőek. Így talán ez lett az eddigi legpopulárisabb hangzású. Az előző lemezünket, az LFO-t Fenyvesi Marci keverte, és nemcsak a végeredménnyel voltunk elégedettek, de a közös munkát is nagyon élveztük. Így adta magát az ötlet, hogy ehhez az albumhoz őt kérjük fel a felvételhez és az utómunkákhoz, valamint producernek. Sőt, egy számban még gitározik is. Az ő keze alatt vált egységessé az anyag, és kezdtek el működni az ötleteink” – mesélte Emma. A zenekar tagjai, Nagy Emma, Cseh Péter, Oláh Krisztián, Dénes Ábel és Klausz Ádám, 2021 nyarán kezdtek el dolgozni az új dalokon, de egészében csak a stúdióban és az utómunka során állt össze a lemez. „Megtartottuk azt a koncepciónkat, hogy mindenkinek szerepel szerzeménye a lemezen. Az viszont teljesen új, hogy az előző két lemezhez képest sokkal több az utólag felvett sáv, sokkal több az utómunkával előállított effekt, mint eddig. Ezek nagy része élőben nem fog tudni megszólalni, hiszen továbbra is egy akusztikus jazz zenekar vagyunk. Ezért kicsit olyan, mintha a lemez egy különálló alkotás lenne. Vendégként meghívtuk három számba Fekete Kovács Kornélt trombitálni. A játéka egy hiányzó képkockát tölt ki, a szólói egy teljesen új színt hoznak be” – emelik ki a zenekar tagjai.

A május 13-i lemezbemutató koncert után, nyáron a zenekar a Südtirol Jazz Fesztiválon, valamint az olaszországi Fara Jazz Fesztiválon vesz részt.

Kiemelt kép: Nagy Emma Quintet (Fotó: Kis Kata)