Idén tizenötödik alkalommal osztották ki az AEGON Irodalmi Díjat, amelyet ezúttal Nádasdy Ádám kapott Jól láthatóan lógok itt című verseskötetéért. A 73 éves költő, műfordító 2019-ben megjelent művében szonettek és szabadversek, rímesek és rímtelenek, könnyed-humoros és mélyen felkavaró versek is helyet kaptak, melyek méltóak a magyar irodalmi hagyományhoz.

A könyvben Nádasdy az elmúlás és az öregedés témáját dolgozza fel komoly, egyben játékos és ironikus hangnemben, így a tragikum és a komikum egymást erősítve érintik meg az olvasót, valami egészen egyedi és különleges hatást kiváltva. A kötet inspirációja a szerző kórházi kezelése közben született: a súlyos betegséggel küzdő költőt egy az ápolójától hallott szójáték ihlette meg.

A díjazott laudációját ezúttal Széchenyi Ágnes írta, amelyből idézünk egy részletet: „Nádasdy Ádám sokoldalúsága – több évtizedes egyetemi működése és tiszteletet parancsoló műfordítói munkássága, a világirodalom néhány alapművének újrafordítása – eddig önmagának szinte ártó módon háttérbe szorította a jelentős költői életművet. Ez ugyan nem tölt meg hosszú könyvespolcokat, nem is volt sokáig egészen folyamatos, de utolsó, díjazott kötetében mégis figyelemre méltó poétikai váltással megújította a magyar lírának az elmúlással kapcsolatos versbeszédét. Belátó, gyengéd és mégis kihívó kapcsolódást alakított ki Arany János, Ady Endre hagyományához éppúgy, mint a közelmúltban elvesztett Esterházy Péterhez. Modernizálta és átírta a patetikus hagyományt. A férfi-férfiszerelem intim feltárulkozásával és vállalásával nagykorúsította a kortárs magyar irodalom egyik új témáját, s tett bátor és bátorító lépést mindenfajta másság elismertetéséért.”

Az idei shortlisten Nádasdy mellett Barnás Ferenc (Életünk végéig / Pesti Kalligram), Csabai László (A vidék lelke / Magvető Könyvkiadó), Harag Anita (Évszakhoz képest hűvösebb / Magvető Könyvkiadó) és Láng Zsolt (Bolyai / Jelenkor Kiadó) szerepeltek.

Kiemelt kép: Nádasdy Ádám (Fotó: Bielik István / 24.hu)