Az 1973-ban alakult Muzsikás Együttes tiszteletére, illetve közreműködésével háromnapos rendezvénysorozatot rendeznek októberben Budapesten, mely a Muzsikás Fesztivál nevet viseli majd.

A 50 éves Táncházmozgalom egyik legrégebben alakult zenei együttese olyan társalkotókkal és zenészekkel áll a színpadra október 6-8. között, akik a zenekar életében fontos szerepet játszanak, illetve folyamatos együttműködésben állnak velük. „A táncházmozgalmat szeretnénk egy saját fesztiválon is éltetni olyan meghívott vendégekkel, akik gazdagítják a zenénket. Fontos, hogy megismerjék a zenei hagyományokat a fiatalok, és olyan terekben is megszólaljon a népzene, ahol más műfajok vannak elsősorban otthon” – nyilatkozott az együttes vezetője, Hamar Dániel. A Muzsikás Fesztivál meghívott művészei között szerepel többek között Petrás Mária, Kacsó Hanga Borbála és Szabó Dániel. A fesztivál egyik fénypontja a Tuvai Köztársaságból érkező torokének együttes, a Huun-Huur-Tu.

A rendezvénysorozat több helyszínen kerül megrendezésre, többek között a Fonó Budai Zeneházban, illetve a Zeneakadémián. Ezeken a helyszíneken lesznek láthatók a fesztivál keretein belül Kása Béla fotográfus alkotásai is, melyeket kifejezetten ez alkalomból válogatott össze a művész. A fesztivál programjaira a népzene kedvelőit, a táncházasokat és a műfajjal még csak ismerkedő érdeklődőket egyaránt várják. A Muzsikás Együttes Kossuth-, Liszt-, Prima Primissima díjas, valamint megkapta a Womex Artist Awardot is, amely a legnagyobb nemzetközi elismerés a világ- és népzenében.

A zenekar tajgai: Éri Péter (furulya, kontra), Hamar Dániel (nagybőgő, gardon), Porteleki László (hegedű) és Sipos Mihály (hegedű).

Kiemelt kép: Muzsikás Együttes (Fotó: Muzsikás Együttes Facebook oldal)