Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tett ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház Látótér-Alkotóportrék címmel március 1-jétől online csatornáján.

A járvány miatt ugyan az Uránia is kénytelen volt bezárni a kapuit, most azonban új programsorozattal kedveskednek a nézők számára az online térben. A művészeti tárgyú portrék között olyan dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket lehet megtekinteni, amelyeket az elmúlt években nagy sikerrel mutattak be a filmszínház mozivásznán is. Az április végéig tartó sorozat Forgács Péter, az Uránia mozivásznán nagy sikerrel vetített Festői korszakok című dokumentumfilmjével kezdődött március 1-jén. Legközelebb március 3-án 20 órától lesz elérhető a program újabb portréfilmje, a Muzsikás történet, amely a Muzsikás Együttes 35 évét foglalja össze egészen a Kádár-korszaktól a rendszerváltás utáni világig.

A továbbiakban pedig betekintést nyerhetünk a magyar irodalom, képzőművészet és színház nagyjainak életébe is. A színházi portrékban az erdélyi színjátszást megújító Harag György és az 1958-ban kivégzett Földes Gábor színész-rendező alakja elevenedik meg. A New Yorkba emigrált Krencsey Marianne is emlékezik a kamera előtt, de látható lesz az ELTE legendás Universitas együttesének története is.

Az alkotók és a gyártók hozzájárulása révén a filmek díjmentesen lesznek elérhetőek 0 forintos regisztrációs jegy megváltásával, de a nézőknek lehetőségük van 1000 forintos támogatói jegy megváltására is, amellyel az Uránia mozit támogathatják.

Kiemelt kép: Harag György az Én itt maradok című portréfilmben (Fotó: Uránia)