Yorgos Tzortzoglou a szentendrei művészet összetett személyisége: fest, fotózik, mindemellett a Vízöntő, a Kolinda, a Gépfolklór, a Barbaro és az idén 20 éves Balkán Fanatik együttes alapító tagja. Új szentendrei kiállításának képeit Kurtág György zenei grafikái ihlették, a kiállítás megnyitóján az idén 96 esztendős, világhírű zeneszerző is jelen volt, az Amadinda Ütőegyüttes pedig koncertet adott. A kiállításhoz kapcsolódóan október 6-án Petőcz András költő tartott tárlatvezetéshez, október 28-án, pénteken Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes vezetője, november 12-én, szombaton pedig Prosek Zoltán kurátor várja az érdeklődőket. 

Yorgos Tzortzoglou 1952-ben Miskolcon született, görög menekültek gyermekeként. Később a dégi kastélyban, Fehér László festőművész édesapja, Fehér József vezette azt a görög menekültgyerekekből álló kórust, ahol énekelni kezdett. 1974-ben szerzett diplomát az akkori Iparművészeti Főiskolán, de ezzel egyidőben már játszott a legendás Kolindában és a Vízöntőben. 1994 óta lakik Szentendrén, azt azonban kevesebben tudják róla, hogy festőként is jelentős alkotó. Korábban a görög szigetek galambdúc építményeit keresztezte kották mintáival, majd sajátos fotó-festmény hibrideket készített. Ember és tárgyak nélküli képein is a zene a főszereplő: kortárs zeneszerzők dedikált kottáit dolgozza át vagy fejleszti kísérletező technikákkal képpé.

Az Hommage-message à Kurtág György című kiállítás november 20-ig látogatható, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között a Szentendrei Képtár IKON kiállítóterében. 

Kiemelt kép: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum