A tavalyi év egyik legsikeresebb sorozata volt a Netflix saját gyártású limitált produkciója, A vezércsel, amely úgy néz ki musical formájában is tarolni készül a rajongók körében.

A vezércsel Walter Tevis amerikai regényíró azonos című műve alapján készült, amely a fiatal Beth Harmon életét mutatja be, ahogyan tudatlan kislányból világbajnok sakkjátékossá érik. A sikerhez vezető út azonban hosszú és rögös. A lány édesanyja halála után árvaházba kerül, ahol hamar rászokik a nyugtatókra és egyéb gyógyszerekre, melyekkel az intézményben dolgozók próbálják kordában tartani a gyerekeket. Mindeközben Beth megismerkedik a különc gondnokkal, aki nemcsak megtanítja őt sakkozni, hanem a mentorává is válik. Ahhoz azonban, hogy az ifjú tehetség beteljesítse végzetét meg kell küzdenie édesanyja halálának emlékével és drogfüggőségével, valamint el kell fogadnia önmagát, hogy elfoglalhassa az őt megillető helyet a férfiak által dominált világban. „Ez egy történet arról, hogy hogyan boldogulj a világban, ha olyan tehetséged van, ami miatt nehezen értenek meg.” – fogalmazott Anya Taylor-Joy, aki a főszerepben nyújtott káprázatos alakításáért idén elnyerte első Golden Globe-díját. A sorozat készítője, Scott Frank közel tíz éven keresztül foglalkozott ezzel az anyaggal, míg végül sikerült megvalósítani terveit és filmre vinni a lenyűgöző történetet, aminek „nem a játék a lényege, hanem a tehetség ára”.

A hatalmas siker után ezúttal a Level Forward vette meg a regény jogait, hogy musicalt készítsenek Beth Harmon inspiráló életéből. A produkciós irodát Abigail Disney alapította 2018-ban, azzal a célkitűzéssel, hogy olyan alkotásokat támogasson, melyekben erős női karakterek jelennek meg vezető szerepkörben. A vezércsel tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába, így nem meglepő, hogy ezúttal erre a történetre esett a választás. További részletekről egyelőre nem lehet tudni, a Level Forward csapata azonban nyilatkozatában elmondta, hogy nagyon várják a munkát és izgatottak, hogy egy ilyen inspiráló történeten dolgozhatnak.

Kiemelt kép: Anya Taylor-Joy A vezércsel című sorozatban (Fotó: IndieWire)