Ma ünnepli 55. születésnapját Murányi Tünde, Jászai Mari-díjas színésznő.

Murányi Tünde 1966. november 28-án született Tatabányán, Murányi Ferenc és Rohrer Margit gyermekeként. 1987-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1991-ben szerzett diplomát, ezt követően egy évad erejéig a Játékszínhez szerződött. 1992 és 1997 között a Vígszínház, 1997 és 2001 között a Bárka Színház, 2002 és 2013 között a Nemzeti Színház társulatát erősítette. 2013-tól szabadúszó színészként dolgozik. Férje, Kálid Artúr, akivel 1998-ban kötött házasságot, két gyermekük is született: Tamás Ábel (1997) és Rebeka Johanna (1999). 1990-ben Latinovits-díjjal tüntették ki, 1995-ben megkapta a Varsányi Irén-emlékgyűrűt. 1997-ben Jászai Mari-díjjal, 1997-ben Souvenir-díjjal, 2006-ban Egri Páholy-díjjal ismerték el munkásságát.

Harmincéves pályafutása alatt több mint 50 előadásban láthatta már őt a közönség, többek között a Vőlegény (Sári), a Bűn és bűnhődés (Szonya), A Karamazov testvérek (Katyerina), a Rómeó és Júlia (Júlia), a Liliom (Juli), a Mesél a bécsi erdő (Marianne), a Peer Gynt (Solvejg), a Hermelin (Julis), a Háború és béke (Marja), A Makrancos Kata (Katalin), a Buborékok (Malvin), a Tartuffe (Dorine), az Orfeusz alászáll (Dolly Hamma) vagy a Meghallgatás című darabokban, ez utóbbiban ráadásul a férjével, Kálid Artúrral ketten lépnek színpadra. Jelenleg a Kölcsönlakás (Játékszín), az Utánképzés ittas vezetőknek (Pesti Magyar Színház) és A jegyzőkönyv (Átrium) című előadásokban tapsolhatunk neki.

Murányi Tünde és Kálid Artúr a Meghallgatásban (fotó: Herbszt-Véner Orsolya)

Feltűnt többek között a Sose halunk meg, a Le a fejjel!, a Noé bárkája, a Zimmer Feri 2. című filmekben, valamint a Munkaügyek, A Tanár, a Bogaras szülők, a Drága örökösök, a Bátrak földje és a Barátok közt című sorozatokban is, emellett rendszeresen szinkronizál.

Kiemelt kép: Murányi Tünde az Utánképzés ittas vezetőknek című előadásban (fotó: Juhász Éva/Pesti Magyar Színház)