Május 4-én és 5-én a Vígszínházban lesz látható a lengyel TR Warszawa Pieces of a Woman című produkciója Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást lengyel nyelven, magyar és angol felirattal játsszák a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A 2018-ban bemutatott előadás felkavaró vízió a modern nőkről, akik azért harcolnak, hogy maguk dönthessenek a saját életükről. A Közép-Európában játszódó családtörténet általános érvényét bizonyítja a produkció zajos sikere Avignontól Athénig szerte Európában és a belőle készült film világsikere. A Pieces of a Woman főszereplőjének, a 30 éves Majának borzalmas tragédiával kell megküzdenie: nemcsak a szeretett lény elvesztését kénytelen elfogadni és feldolgozni, de lassanként megkérdőjeleződik szinte minden a múltjából. Le kell számolnia a konvenciókkal és újra kell építenie kapcsolatait a családtagjaival, hogy folytatni tudja az életét. Fájdalom, szerelem, düh és csalódások mentén vezet az út a gyógyuláshoz.

Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata drámaíró minden szereplőt nagy empátiával ábrázol, nem ítélkeznek, nem illetik kritikával a családi asztal körül összegyűlt szereplőket. Az előadás bensőséges hangulatával, részletgazdag, valósághű történetével és a színészi alakítások érzékenységével ragadja meg a nézőt. A darabban szereplő hét színész közül négy kapott díjat a kaliszi színházi találkozón; az előadás női főszerepét játszó Justyna Wasilewska pedig elnyerte a Teatr szaklap Aleksander Zelwerowiczról elnevezett legjobb színésznek járó díját is, az előadás pedig a zsűri fődíját kapta a krakkói “Isteni színjáték” nemzetközi színházi fesztiválon.

Jelenetkép a Pieces of Woman című előadásból (Fotó: Natalia Kabanow/TR Warszawa)

Az előadás szereplőit Dobromir Dymecki, Monika Frajczyk, Magdalena Kuta, Sebastian Pawlak, Justyna Wasilewska, Izabella Dudziak és Julia Wyszyńska kelti életre. A darab dramaturgja Boronkay Soma, a díszletet és a jelmezeket Monika Pormale, a fényt Paulina Góral tervezte, az előadás zenéjét Asher Goldschmidt szerezte.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Pieces of Woman című előadásból (Fotó: Natalia Kabanow/TR Warszawa)