A Proton Színház 2010-ben mutatta be a Nehéz istennek lenni című előadást, most a Biennale Teatro idei programjában szerepel az Európát, illetve Ausztráliát bejárt előadás, amely július 7-én Velencében búcsúzik a külföldi, itthon pedig a 75. jubileumi előadással augusztusban a hazai közönségtől.

A La Biennale idei programját a nemzetközi hírű ricci/forte társulat alapítói Stefano Ricci és Gianni Forte állították össze. A két elismert szakember meghívta Hód Adrienn társulatát is, a Hodworks-öt, illetve olyan neves nemzetközi alkotókat, mint például a lengyel Krzysztof Warlikowski, az angol Kae Tempest vagy a német Thomas Ostermeier.

A Sztrugackij fivérek ihlette darab már a színlap figyelemfelkető szövegével sejteti, hogy minek köszönhetően zsebelt be számos külföldi színházi elismerést (többek között a Kritikusok Nemzetközi Szövetségénének (IATC) díját is): „Két kamion áll az út szélén. Árut cserélnek: három fiatal nőt. Egy nagyszabású terv készül, ha sikerül, másnapra minden megváltozik. A leleplezés kulcsa a fiú, akit eddig elrejtettek a világ szeme elől. Nem hibázhatnak, ezért a raktér falai között új törvények születnek. Aki nem engedelmeskedik, nem térhet haza. Azonban közöttük van egy idegen, aki bármikor közbeavatkozhatna, mégsem teszi meg – parancsot kapott rá. Mint az Isten, megteremtve a világot, némán szemléli teremtményeit. Egy ideig. De meddig lehet csupán megfigyelőnek maradni?”

A július 6-án és 7-én az olasz közönség előtt az Alfredo Albanese parkban, azaz szabadtéren debütáló produkcióban színpadra lép Láng Annamária, Wéber Kata, Kiss Diána Magdolna, Gera Marina, Rába Roland, Bánki Gergely, Katona László, Friedenthal Zoltán, Szemenyei János és Nagy Zsolt. Augusztus 27-én, 28-án és 29-én a Gyömrői út 156. szám alatt található raktárban játsszák utoljára a Proton Színház első, saját gyártású, nemzetközi koprodukcióban készült előadását, mely ezúttal az Örkény István Színházzal együttműködésben fog megvalósulni. A búcsú ez alkalommal egyben ünnep is lesz, ugyanis a színdarab 75. jubileuma is erre az utolsó blokkra fog esni.

Kiemelt kép: Jelenet a Nehéz istennek lenni című előadásból (Fotó: Yuliya Herhalava)