Múlt héten tartották a Katona József Színház következő két bemutatójának olvasópróbáit: a Kamrában Zsámbéki Gábor állítja színpadra A császár című drámát, amely a Ryszard Kapuściński műve alapján készült, a Sufniban pedig Az átnevelhetetlen című darabot rendezi Pelsőczy Réka, a színdarab Stefano Massini azonos című monodrámája és Anna Politkovszkaja Orosz napló című könyve alapján íródott.

Február 22. Az átnevelhetetlen – Sufni

Anna Politovszkaja, orosz újságírónő, emberi jogi aktivista élesen bírálta hazája politikai elitjét, az antidemokratikus kormányzatot, a csecsen-orosz konfliktus háborúval történő rendezését. Máig nem lehet tudni, hogy bátor kiállásának köszönhetően politikai gyilkosság áldozata lett-e, amikor 2006. október 7-én lelőtték moszkvai otthona előtt. Utolsó munkája, az Orosz napló a putyini Oroszország erőszakos, korrupt valóságáról szólt. Ebből, illetve a Stefano Massini, olasz színházi szerző által jegyzett, az újságírónő cikkeit és önéletrajzi feljegyzéseit felhasználó monodráma szövegéből állította össze Török Tamara és Szieberth Ádám Az átnevelhetetlen című darabot, melyben Anna Politovszkaját Fullajtár Andrea kelti majd életre.

Az átnevelhetetlen olvasópróbája (Fotó: A Katona József Színház Facebook oldala)

Március 6. A császár – Kamra

Hailé Szelasszié 1930-tól 44 éven keresztül volt Etiópia császára, dinasztiáját egészen Salamon királyig és Makeda királynéig, Axum uralkodónőjéig, illetve Sába királynőjéig vezeti vissza a hagyomány. Uralkodásának kezdeti éveire jellemző volt a nemzetközi gondolkodás, így vált Etiópia az ENSZ egyik alapító tagjává, ám 1974-es bukásának idején már nyoma sem volt politikájában a haladó szellemnek: katonai eszközökkel akadályozta meg a nemesség demokratikus törekvéseit, az ország modernizációját. A trónfosztása után Ryszard Kapuściński, lengyel oknyomozó-újságíró a helyszínen készített interjúkat Szelasszié magas beosztású hivatalnokaival, akik megdöbbentő nyíltsággal beszéltek az abszolút hatalommal rendelkező uralkodó korrupt világáról. Az ebből az anyagból készült azonos című könyv adja most Zsámbéki Gábor rendezésének alapját. A császárban színpadra lép majd Bán János, Bezerédi Zoltán, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Kocsis Gergely, Szacsvay László és Vizi Dávid.

A császár olvasópróbája (Fotó: A Katona József Színház Facebook oldala)

Kiemelt kép: Pelsőczy Réka és Zsámbéki Gábor (Fotó: Süveg Áron)