Ma ünnepli 70. születésnapját Müller Péter Sziámi költő, dalszerző, énekes, filmrendező, kulturális szakember.

Müller Péter Iván Budapesten, 1951. december 12-én látta meg a napvilágot, Kovalcze Végh Péter Iván néven. Intézetben töltött általános iskolás éveit követően Müller Péter író hosszú udvarlás után feleségül vette édesanyját, őt pedig örökbe fogadta. Az Apáczai Gimnáziumban érettségizett, egy darabig könyvtárosként, nevelőként és kézbesítőként dolgozott, aztán felvették az ELTE-re, ahol magyar-francia szakos tanári diplomát szerzett. A gimnáziumi évek alatt sorra nyerte a televíziós és rádiós vetélkedőket, így az egyetemi tanulmányai mellett dolgozhatott a televízióban, mint a szórakoztató osztály vetélkedő csoportjának szerkesztő asszisztense, illetve mint forgatókönyvíró, többek között Vitray Tamás mellett. 1970-es évek elején bekerült az Artistaképző Iskola bohóc osztályába, ahol – többek között – Alfonzó, Rodolfó, Kelly bohóc és Jeszenszky Géza voltak a tanárai. A diploma megszerzése után film- és televízió rendező szakra jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahol Szinetár Miklós, Nádasdy Kálmán, Szabó István, Dömölky János, Illés György, Váncsa István tanítványaként, valamint többek közt Tarr Béla és Deák Krisztina osztálytársaként végzett. Vizsgafilmje az Ex-Kodex című alkotás volt. A főiskolával párhuzamosan elvégezte a Magyar Rádió szerkesztő-riporter iskoláját, ahol Mester Ákos volt az osztályfőnöke.

Müller Péter Sziámi (Fotó: Rózsavölgyi Gyöngyi)

A főiskola után a MAFILM állományába került, de hamarosan Hollandiába szólította a sors, részben érzelmi okokból, részben, mert szabadidős zenekarai, az URH és a Kontroll Csoport, valamint néhány hangadó renitenshez fűződő barátsága és munkakapcsolata rendőri zaklatások tárgyává tették. A két nagyjátékfilmet, amit addigra készített, betiltották, a dalaikat nem adták ki. Hollandiában kulturális producerként és forgatókönyvíróként dolgozott a Sphynx Intervisuals és a Bubofilm nevű amszterdami cégeknél, videoklipeket készített, és közben változó nemzetközi zenésztársaságban énekelte a verseit. Sziámi nevű szabadidő-zenekarával elkészítettek három nagylemezt is, amiből kettőt betiltottak, egyet pedig kazettán, föld alatt terjesztettek.

1990-ben költözött haza, a rendszerváltáskor előkerültek dobozolt filmjei is. Öt évre egy kis zalai faluba költözött, írt, fordított, helybeliekkel újra alapította a Sziámit, rengeteget koncertezett, színházakban léptek fel a Mr. Pornowsky előkerül című zenés játékkal. Ők nyitották meg az első Budapesti Őszi Fesztivált, és elkészült hét nagylemezük. A Sziámi együttes megalakulása óta jó néhány tagcserén átesett, többször teljesen átalakult. A dalokat minden új felállás sajátos feldolgozásban játszotta. Gasner János 2009-es halála után Müller bejelentette, hogy a szerzőtárs halálával a Sziámi zenekar, mint olyan, megszűnt létezni. Azóta saját, teljes nevén, illetve 2012-től a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekarral, valamint Szakcsi Lakatos Bélával (Pianissimo! duó), Kirschner Péterrel (Felevad duó) és más zenészekkel lép fel. 2019 őszén az Erkel Színházban adott életHű koncertet.

Müller Péter Sziámi a Szigeten, 2006-ban (Fotó: Derzsi Elekes Andor)

Müller Péter 1992-től a Sziget Kulturális Szervezőiroda Kft. tulajdonosa és kreatív igazgatója volt. 1993-ban Gerendai Károllyal megszervezte az első Diákszigetet (1993. augusztus 19-26.), mely Közép-Európa legnagyobb kulturális rendezvényévé vált Sziget Fesztivál néven. 1998-ban a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínének művészeti vezetőjeként dolgozott, 2001-ben harmadmagával létrehozta a Bartók +-t, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált, amelynek eleinte ügyvezető igazgatója volt, jelenleg pedig főtanácsadója. Eközben verseket írt, amelyek közül néhány megjelent antológiákban, folyóiratokban, emellett számos musical fordítása (Elisabeth, Mozart!, Rebecca, Marie Antoinette, Ghost, Pán Péter) és dalszövegének megírása (Mária evangéliuma, Doctor Herz, Isten pénze, Szentivánéji álom, Tajtékos dalok, Vadak Ura) kapcsolódik a nevéhez. 2005-ben a Magyar Állami Operaház stratégiai igazgatója, valamint ötletgazdája és házigazdája a „Songwriters – ahol a dalok születnek” nevű rendezvénynek, mely a hazai alternatív zenészeknek kínált előadói fórumot. 2008 óta játszik a Baltazár Színház több előadásában (Kőválasz, Fiúk, lányok, Arany lépés, Graffaló, Boldog Óra, Nézzünk bizakodva a jövőbe!) szerepelt, és közreműködésével valósult meg az Árad a szeretet című koncert a Művészetek Palotájában, ahol a Baltazár társulata a kortárs magyar könnyűzene legjelentősebb képviselőivel lépett fel 2014-ben.

1996-ban A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2002-ben megkapta a Miskolci Múzsa díjat, 2014-ben a Párhuzamos Kultúráért díjat, 2018-ban pedig a Kézdy György-díjat.

Kiemelt kép: Müller Péter Sziámi (Fotó: Stekovics Gáspár)