A Színház- és Filmművészeti Egyetem berkein belül is beindult az évad: októberben négy új bemutató lesz látható az Ódry Színpadon a hallgatók előadásában. Ráadásul a kínálat rendkívül impozáns: monodráma, termelési-operett és táncjáték is színesíti a repertoárt.

Esterházy Péter: Fuharosok – október 10. 19:00 (Ódry Színpad)

Nyomorúságainkban egyetlen dolog nyújt vigasztalást, a szórakozás, és mégis, ez a mi legnagyobb nyomorúságunk. Mert főleg ez akadályoz meg bennünket abban, hogy magunkkal foglalkozzunk, és sodor észrevétlenül vesztünkbe. Nélküle unalomban élnénk, de ez az unalom arra ösztönözne bennünket, hogy valami biztosabb, tartalmasabb módját keressük elűzésének. A szórakozás azonban elmulattat, és észrevétlenül vezet a halálba. Nem tudtak gyógyírt lelni a halálra, a nyomorúságra, a tudatlanságra. Hogy mégis boldogan élhessenek, azt eszelték ki, hogy nem gondolnak rá. Horváth Csenge, ötödéves hallgató előadásában lesz látható Esterházy Péter Fuharosok című regényének színpadi adaptációja, monodráma formájában. A látványvilágról Pajor Patrícia és Herman Anett gondoskodik, a darabot az ötödévesek egyik osztályvezetője, Forgács Péter rendezi.

Vincze Ottó-Csizmarek Mátyás: Boci-boci tarka – október 15. 19:00 (Hevesi terem)

Az 1953-ban született, úgy nevezett „termelési operett” alapjául Csizmarek Mátyás A borjú című vígjátéka szolgált, a librettót Vincze Ottó komponálta. A zenés darab – a műfajhoz képest – rendhagyó témát dolgoz fel: a falusi osztályharcot, illetve annak hátterében a mezőgazdaság kollektivizálását. A Boci-boci tarka kultúrpolitikai jelentőségét jól mutatja, hogy egyike volt annak a három darabnak, mellyel a Fővárosi Operettszínház társulata 1955–56 fordulóján a Szovjetunióban vendégszerepelt. A történet kerete egy falusi lakodalom: a zsellérből lett gazdálkodó lányát, Tajti Borit Virág István, a traktorállomás vezetője készül feleségül venni. Az operett bonyodalmát az adja, hogy a leendő férj nem engedi levágatni Tajtiék borját. De ki halott már lakodalomról, borjú nélkül? Hogyan lesz boldog a frigy a lóherével meg gyíkfarkával tűzdelt borjúszív nélkül?

Az operett a harmadéves hallgatók (osztályvezetők: Máté Gábor, Székely Kriszta) előadásában, Kocsis Gergely rendezésében lesz látható. Szereplők: Bánki Mihály, Berényi Nóra Blanka, Béres Bence Vilmos, Biró Dominika, Börcsök Olivér Benjámin, Csákvári Krisztián, Hajdu Tamás Miklós, Hencz András, Kövesi Zsombor, Mari Dorottya, Rezes Dominika, Sipos László Márk, Tegyi Kornél. Az élőzenei kíséretét Seres Tamás (hegedű), Oláh Márton/Máté László (klarinét), Kertész Endre/Kárpáti Mónika (cselló) és Kéménczy Antal (zongora) biztosítja Mátyássy Szabolcs zenei vezetésével.

Jelenet a Bartók színháza című előadásból (Fotó: Vajda János)

Bartók színháza – Színpadi fantáziák Bartók Béla hangszeres műveire – 2019. október 18. 19:00 (Ódry Színpad)

Bartók viszonya a színház világához igen ambivalens: igaz három csodálatos színpadi művet komponált, szemérmes és tartózkodó alkata sosem engedte igazán közel a színpad olykor harsány világához. Rendkívüli érzékenysége, kifinomult formakezelése, bámulatos ritmikai és melodikus invenciója azonban csaknem minden művében sugallja a dráma, a drámai elem jelenlétét. Ez olykor látványosan mutatkozik meg, máskor csupán az alkotás mélyebb rétegeiben jelentkezik. Az SZFE végzős rendező-koreográfus hallgatói Horváth Csaba és Selmeczi György irányításával Bartók emblematikus zongoraműveiben tárják fel a drámai motívumok egész sorát, egy-egy lehetséges történet kibontását a hangjegyek sokak számára titokzatos világából. Rendkívüli estjükön olyan fogódzókat kínálnak Bartók művészetének megértéséhez, melyek valóban csak a színház és a mozgásművészet eszközeivel lehetségesek.

A kezdő – október 31. 19:00, Padlás

Az októberi premierek sorát Charles Bukowski 1982-ben megjelent regényének, A kezdőnek a színpadi adaptációja zárja. A szerző kissé „kilóg” a XX. század Amerikájának írói közegéből: versei alapján a beatköltők közé sorolták, de ő soha nem harciaskodott. Önéletrajzi ihletésű regényeiben, amelyek főszereplője alteregója, Henry Chinaski, nagyrészt az amerikai társadalom lecsúszott figuráiról írt, nyersen, őszintén, húsba vágó humorral és sajátos bölcsességgel. Alkoholista, napról napra élő, kompromisszumok nélküli életmódja miatt sokan rajongtak érte, de ő nem kért ebből, sőt kimondottan kerülte híveit (kivéve, ha azok nők voltak), az embereket, kiváltképp az írókat. Charles Bukowski kívülálló volt, és az is maradt. A kezdő című, erősen önéletrajz-szagú művéből az is kiderül, miért. Az előadás alapjául szolgáló regény ugyanis Bukowski (pontosabban alteregója: Henry Chinaski) életének első huszonvalahány évéről szól, amiben egy gramm könyörület nem volt.

Az előadást Sándor Dániel Máté rendezi, a díszlet- és jelmeztervező Vértesi Ferenc. Szereplők: Béres Bence, Cseke Lilla Csenge, Fröhlich Kristóf, Gombó Viola Lotti, Kövesi Zsombor, Váradi Gergely, Major Erik, Samudovszky Adrian

Kiemelt kép: Horváth Csenge (fotó: Éder Vera)