Hét vendégtársulat egy-egy produkcióját és a helyi Csokonai Színház két előadását láthatja a közönség idén Debrecenben, a Nagyerdei Szabadtéri Játékokon.

Papp László, Debrecen polgármestere a természet és a kultúra találkozóhelyének nevezte a nagyerdei színpadot, ahol az idén június 8-tól augusztus 23-ig várják a közönséget a szervezők. A Nagyerdei Szabadtéri Játékok programjai jó alkalmat kínálnak arra is, hogy a közönség felkészülhessen az újabb, őszi színházi élményre, amikor is megnyílik a város új színháza, a Csokonai Fórum. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a sajtótájékoztatón mérföldkőnek nevezte intézményük történetében az idei játékokat, miután a szabadtéri színpadot ettől az évtől a teátrum üzemelteti.

A program produkciói között szerepel a Duna Művészegyüttes Makovecz Imre emlékére készített, Héttorony című táncelőadása, az Orlai Produkciós Iroda Budapest, te! című előadása, a TBG produkciója, a Nikola Tesla – Végtelen energia című musicalje. A kétórás zenés előadás látványos show-elemekkel, nem klasszikus színpadi díszletekben, hanem 75 négyzetméteres ledfal segítségével, 28 színes jelenetváltással mutatja be a XIX. századi zseniális feltaláló, Nikola Tesla életútját. Ráadásul ez az első, központi fenntartói támogatás nélkül létrejött magyar musical, amelyet tartósan játszhatnak külföldön: szerb és horvát színpadok után 2023-tól több mint száz előadást tartanak Olaszországban.

Jelenet a Nikola Tesla – Végtelen energiából (Fotó: TBG Production)

A Nagyerdei Szabadtéri Játékokra a Játékszín a Teljesen idegenek című „keserédes komédiát”, a Pannon Várszínház a Hotel Menthol című musicalt, a József Attila Színház a Furcsa pár női változatát hozza el Debrecenbe. A Csokonai Színház két Molnár-klasszikust, a Játék a kastélybant és A Pál utcai fiúkat mutatja be. Az összesen tizenegy előadásból álló sorozatot a Zenthe Ferenc Színház zenés vígjátéka, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül zárja.

Kiemelt kép: A Nagyerdei Szabadtéri Játékok színpada (Fotó: Nagyerdei Szabadtéri Játékok)