Ma ünnepli a 65. születésnapját Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész. 

Mucsi Zoltán 1957. szeptember 9-én született Abonyban. Gyermekként még arról álmodozott, hogy focista lesz, de a labdát szerszámokra cserélte, ugyanis géplakatos végzettséget szerzett a szakmunkásképzőben, később le is érettségizett. Dolgozott a Hajógyárban, a Magyar Államvasutaknál és a Magyar Postánál is, majd az egyik barátja révén bekerült a Kőtövis nevű irodalmi színpadra, ahol elkezdődött a színészi pályája (érdemes elolvasni az Európa Kiadónál megjelent Bérczes László beszélgetőkönyvet, abból rengeteg minden kiderül a művész múltjáról). 

Többször is jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, de nem vették fel, ennek ellenére a szolnoki Szigligeti Színháznál segédszínészként, majd szabadúszóként, később pedig a Bárka Színháznál és a Krétakör Színháznál űzte tovább a szakmát. Az elmúlt évtizedek során megszámlálhatatlanul sok szerepben bukkant fel az ország számos teátrumában, napjainkban egyaránt láthatjuk a Szkéné Színházban (Elem, Eleven éjszaka, Kutyaharapás, A fajok eredete, Nehéz), a József Attila Színházban (A király beszéde), az Átriumban (12 dühös ember) és a Centrál Színházban (Nézőművészeti Főiskola) is játszani. 

Kerekes Éva és Mucsi Zoltán az Elem című darab próbáján (fotó: Gálos Mihály Samu / Szkéné Színház)

Hírnevét az 1999-es Nekem lámpást adott a kezembe az Úr Pesten és a 2003-as Kontroll című filmek alapozták meg, majd olyan alkotások szilárdították meg, mint a Magyar vándor és az Argo. Szinte nem készült olyan magyar mozifilm, amiben nem játszott el legalább egy mellékszerepet, legyen szó akár a kétezres évek projektjeiről (az Egy szoknya, egy nadrág, az Egy bolond százat csinál vagy a Papírkutyák), akár az utóbbi évek bemutatóiról (Tiszta szívvel, Jupiter holdja, Budapest Noir, Együtt kezdtük, Szia, Életem!). Nem idegen számára a sorozatok világa sem, sőt: a Kisvárosban és az Egynyári kalandban is felbukkant, a Munkaügyek pedig olyannyira kultikus lett, hogy az abban alakított karaktere, Tóth János önálló szériát kapott. Legutóbb a Pepében láthattuk főszereplőként. 

Mucsi Zoltán és Szabó Simon az Együtt kezdtük forgatásán (Fotó: Chripkó Lili)

Munkásságát 2000-ben Hekuba-díjjal, 2004-ben pedig Jászai Mari- és Súgó Csiga díjjal is elismerték. Egy évvel később az Arlecchino-díjat érdemelte ki, amit 2007-ben a Jászai-gyűrű és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje követett. 2011-ben egy Kaszás Attila-díjat vihetett haza, 2018-ban pedig megkapta az Érdemes művész kitüntetést. Alakításait kétszer (1999-ben és 2004-ben) is a Magyar Filmkritikusok Díjára érdemesnek találták, illetve elnyerte a Fővárosi Önkormányzat díját is (2009-ben).

Isten éltesse még sokáig!

Kiemelt kép: Mucsi Zoltán (Fotó: Farkas Norbert /24.hu)