Mától két új hazai alkotás is megtekinthető a mozikban: Jankovics Marcell (Az ember tragédiája, Fehérlófia) utolsó projektje és Tősér Ádám (Béke – A nemzetek felett) legújabb rendezése. 

A tizenhárom (előhang és tizenkét ének) részből álló animációs Toldi sorozat Széles Tamás narrálásában, a Kossuth- és Erkel-díjas Selmeczi György zenéivel, Jankovics Marcell és Csákovics Lajos társrendezésében mutatkozott be a Duna Televízión, ám azt már Jankovics nem érhette meg, hogy a filmváltozat is elkészüljön Arany János művének adaptációjából. Az egész estés Toldi azonban egyértelműen a munkásságának megkoronázása, ráadásul a rendező iránti tiszteletből a premiert a születésnapjához (október 21.) igazították. 

A Blokád az egykori miniszterelnök, Antall József életét mutatja be Köbli Norbert (A játszma, Örök tél) forgatókönyve alapján, méghozzá két időszakban: az Ifj. Vidnyánszky Attila által játszott fiatal (1956-os időszak) és a Seress Zoltán által megformált idősebb (1990-es éra) változat, valamint az akkori kor eseményei is főszerepet kapnak, amihez az említetteken kívül olyan színészek asszisztálnak, mint Gáspár Tibor, Szacsvay László, Tóth Ildikó, Sütő András és Végh Zsolt. 

Mindkét alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg. 

Kiemelt kép: Toldi (Fotó: Mozinet) és Ifj. Vidnyánszky Attila a Blokádban (Fotó: Blokád Facebook)