Mától nézhető a mozikban a legújabb A majmok bolygója film, amely több száz évvel játszódik a franchise legutóbbi részének, A majmok bolygója: Háború eseményei után. Számos nemzedék nőtt fel azóta, hogy elbúcsúztunk Cézártól (Andy Serkis) és öntudatra ébredt majomtársaitól, az eltelt évszázadok alatt pedig több majomtársadalom is kialakult, miközben az emberiség megmaradt tagjai szinte visszafejlődtek vadálatokká. De nem mindenki, a majomklánok egyike a zsarnoki Proximus Cézár (Kevin Durand) vezetésével pedig meg akar találni egy titkos emberi technológiát, amivel szerinte fel tudná gyorsítani a faja evolúcióját. Egy bosszútól fűtött csimpánz, Noa (Owen Teague) azonban összeáll egy Mae névre keresztelt emberlánnyal (Freya Allan), hogy megmentsék a majmokat és az embereket. 

A film rendezői székében az a Wes Ball csücsült, akit a hazai közönség elsősorban Az útvesztő-filmek miatt ismerhet, ezúttal viszont sokkal nagyobb fába vágta a fejszéjét az adaptálásnál, ugyanis a Wyatt Rupert által megkezdett és Matt Reeves által folytatott, majd befejezett A majmok bolygója-trilógiának hatalmas rajongóbázisa van, a kritikusok pedig elismerősen nyilatkoztak róla. Ennek az örökségnek kellett megfelelnie és továbbvinnie, amit Josh Friedman (Alapítvány, Avatar: A víz útja), Rick Jaffa (A majmok bolygója: Lázadás, Avatar: A víz útja) és Amanda Silver (Jurassic World, A majmok bolygója: Lázadás) forgatókönyve alapján igyekezett kivitelezni, és segítségére volt ebben hazánk egyik büszkesége, Pados Gyula operatőr is, aki olyan hollywoodi produkciókon pallérozta tehetségét, mint a Shazam! Az istenek haragja, Az útvesztő: Halálkúra, a Jumanji: A következő szint és a Ragadozók, míg a hazai alkotások közül ő dolgozott a Kontrollon, az Állítsátok meg Terézanyut! és a Sorstalanságon is. 

A főbb szerepekben többek között Owen Teague-t (Az 1-2, A vérvonal árnyai), Freya Allant (Vaják, Lőpor turmix), Kevin Durandet (Robin Hood, Abigail) és William H. Macy-t (Shameless – Szégyentelenek, Fargo) láthatjuk, akik ha nem is bukkannak fel hús-vér valójukban, hangjukat és a motion capture technológiának köszönhetően fizimiskájukat, mozgásukat, arcjátékukat adták a produkcióhoz. 

A majmok bolygója: A birodalom már nézhető a mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.

Kiemelt kép: A majmok bolygója: A birodalom (Fotó: 20th Century Studios)