November 19-én 21 órai kezdettel közvetíti az M5 csatorna Mozart Cosi fan tutte című vígoperáját, Szinetár Miklós rendezésében.

Mozart Bécsben bemutatott operái közül a Cosi fan tutte aratta a legnagyobb sikert, azonban a császár halála miatt kilenc előadás után lekerült a műsorról, a nemzeti gyász miatt ugyanis a színházakat két hónapra bezárták. Az eredeti cím (Mind így csinálják) és a német fordítások címválasztása is (Asszonyhűség, Próbatétel, avagy mind egyformák, Női hűség) arra enged következtetni, hogy az opera a nők ingatag természetét állítja pellengérre, elfeledkezve arról a közismert tényről, hogy kettőn áll a vásár. A korabeli Bécsben sokaknak, később a prűd osztrák biedermeierben még többeknek túl pikáns volt a téma, Európa más országaiban azonban sikerrel játszották. A történet szerint az asszonyok hűsége semmit sem ér, pár ügyes bók, szenvelgő sóhaj, a komorna tenyerébe csúsztatott ajándék – és máris megnyílnak az asszonyszívek. Mintha a főszereplő Da Ponte a Don Juan-történet másik oldalát mutatná meg: e könnyűvérű társadalomban nincsen szükség szívrabló lovagra, a női szívek fellegvára megnyílik, “Don Juan-i„ ostrom nélkül is. Az olykor szinte cinikus darab végül a szerelem mellett áll ki, de egyszerre mutatja meg annak gyönyörűségét és reménytelenségét is.

A dalmű a zeneszerző életében csak a bécsi és a prágai operaszínpadra jutott el. Halála után a drezdai, frankfurti és berlini opera tűzte műsorára, majd az 1800-as évek elején Párizs, London és Milánó is behódolt varázsa előtt. Szinetár Miklós legendás rendezése, amely 1979-től 33 évadon át, 204 alkalommal volt műsoron hatalmas sikerrel, 2018-ban újra életre kelt az Erkel Színház színpadán, ennek a felújításnak a felvételét láthatjuk most a televízióban.

Kiemelt kép: Jelenet a Cosi fan tutte című előadásból (Fotó: Magyar Állami Operaház/Erkel Színház)