Június 13-án, 22 óra 5 perces kezdettel lesz látható az M5 csatornán Mozart Varázsfuvola című operafilmje, amelyet az Opera megbízásából Szinetár Miklós rendezett.

A német opera alcímmel ellátott mű ősbemutatója 1791. szeptember 30-án, Bécsben zajlott az opera szövegírója, E. Schikaneder színházában, a Freihaustheaterben. Schikaneder maga játszotta Papagenót, az Éj Királynőjét pedig Mozart sógornője, Josepha Hofer alakította. A szövegkönyv alapjául August Jacob Liebeskind: Lulu, avagy a varázsfuvola című meséje szolgált. Magyarországon eleinte csak német színpadon adták elő az operát: Budán 1793. február 17-én, Pesten 24-én. A darab nagyon sokrétű, minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A tízéves gyerekek elsősorban a bájos mesét és a fülbemászó dallamokat élvezik, de a korabeli felnőtt közönség a titokzatos szabadkőműves gondolkodással is szembesült az előadáson.

Az előadásban Cser Krisztiánt, Pataky Dánielt, Tetiana Zhuravelt, Rost Andreát, Fodor Beatrixet, Balga Gabriellát, Wiedemann Bernadettet, Gábor Gézát, Ujvári Gergelyt, Haja Zsoltot, Nagy Zsófiát, Szerekován Jánost és Káli Gábort láthatják a nézők. Az előadást Szinetár Miklós rendezte, a koreográfus Nádasdy András. A szöveget Emanuel Schikaneder írta, a díszletet Horgas Péter tervezte, a jelmezekért Velich Rita felel.

Kiemelt: Jelenet a Varázsfuvola című színdarabból (Fotó: Opera)