A Francia Múzsa Szezonja utolsó bemutatójaként Beaumarchais Figaro-trilógiájának operaváltozataiból születik különleges színházi élményt ígérő produkció a Figaro3. Az Eiffel Műhelyházban az Opera Otthonra internetes fizetős szolgáltatásában 2021. június 26-án látható előadás főbb szerepeit Tarjányi Tamás, Cser Krisztián, Szegedi Csaba, Fodor Gabriella és Szemere Zita alakítják, a rendező Dömötör András, vezényel Cser Ádám.

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, az órásmesterből lett udvari zenetanító és bennfentes irodalmi pályafutásának legkiemelkedőbb művei, A sevillai borbély (1775) és Figaro házassága (1778), a belőlük született Rossini- és Mozart-operák révén is máig őrzik népszerűségüket. A köztudatban kevésbé él ugyanakkor a trilógiát lezáró harmadik darab, az 1792-ben bemutatott A bűnös anya, amely 20 évvel játszódik a Figaro házassága után, és a másik vígjátékhoz képest már komolyabb, a lélektani realizmus határait súroló erkölcsi drámaként hat. Ebből a műből elsőként a 20. század egyik legtermékenyebb francia zeneszerzője, Darius Milhaud írt operát 1966-ban.

A három zeneileg igencsak eltérő opera világát Dömötör András rendező, Bíró Bence dramaturg és Cser Ádám karmester egy vadonatúj felfogásban, kerettörténetbe ágyazva fogták össze. Így született meg a QCSEK, vagyis a Quantum Családi Egyensúly Központ ötlete: ebben a csúcstechnikával dolgozó, különleges intézményben a családállítás eszközével ismerheti meg és dolgozhatja fel a páciens történetét.

Figaro3 próba (Fotó: Berecz Valter)

Az est központi alakja A bűnös anyában felbukkanó Léon, Almaviva gróf és Rosina grófné húsz év körüli fia, akit szerelme, Florestine elutasít, válófélben lévő szülei közül apja ki akar tagadni, és elküldené katonának. Ezen felül a megöregedett ravasz szolgáló, Figaro segítségére sem számíthat. León ezért egy terapeuta segítségével ismeri meg családja múltját és a saját helyzetét. Miközben az őt sújtó problémákra keresi a megoldást, generációs titkokra és elhallgatott, kellemetlen igazságokra is fényt derít.

Humora és emberismerete miatt Dömötör András régóta rajongója Beaumarchais trilógiájának, amihez Litkai Gergely humoristával írt új szöveget, míg a dalszövegeket a lírikus zenei vénáját a prózai színházban többször bizonyító Máthé Zsolt színművész ültette át mai magyar nyelvre. A jelmezeket Nagy Fruzsina, a díszleteket Horváth Jenny tervezete az előadáshoz. A főszerepben Tarjányi Tamás (Léon) látható, de szerepel Sztankay Orsolya (Terapeuta) Cser Krisztián (Figaro), Szegedi Csaba (Almaviva gróf), Fodor Gebriella (Rosina grófné), Szemere Zita (Susanna), Kálnay Zsófia (Cherubina), Cseh Antal (Bartolo / Bégearss), Süle Dalma (Florestine) és videobejátszás formájában Rudolf Péter (a QCSEK alapítója) működik közre. A produkció a 2021/2022-es Újranyitó Évad részeként is látható lesz, 2022 májusában, hat alkalommal.

Kiemelt kép: Figaroinditó megbeszélés (Fotó: Rákossy Péter)