Május 13-án debütál a Magyar Állami Operaházban Baráth Emőke, Brickner Szabolcs, Balga Gabriella és Ádám Zsuzsanna / Topolánszky Laura főszereplésével Mozart Idomeneo, Kréta királya című operája, Almási-Tóth András rendezésében, Kocsár Balázs vezényletével. A premier az április 29-től június 30-ig tartó MítoszFeszt része.

Az 1781-ben Münchenben bemutatott mű Mozart első felnőttkori operája, amelyet szerzője egyik főműveként tartott számon – ennek ellenére Magyarországon ritkán kerül csak repertoárra. A történet a trójai háborúból győztesen hazatérő krétai királyt, Idomeneot követi nyomon, aki a tengeren viharba keveredik, kétségbeesésében pedig fogadalmat tesz, hogy az első embert, akivel a parton találkozik, feláldozza Neptunnak, ha az megkíméli életét. A múló viharból partot érve a király fiával, Idamantével találkozik először, akit, hogy megmentsen, inkább az udvarban tartózkodó, a fiúba szerelmes királylány, Elektra hazakísérésével bíz meg, áldozatnak pedig a fogolyként Krétára hurcolt, majd felszabadított trójai királylányt, Iliát szánja a tengerek istenének. Idomeneo nem is sejti, hogy távollétében a lány és Idamante egymásba szerettek, Neptun pedig nem fogadja el az áldozat kiváltását, és pusztító tengeri szörnyet szabadít Krétára.

Az előadásban Ilia szerepét napjaink nemzetközileg egyik legfoglalkoztatottabb magyar szopránja, Baráth Emőke formálja meg, míg Idomeneót az ugyancsak jelentős nemzetközi pályafutással rendelkező tenor, Brickner Szabolcs alakítja. A további szerepekben az OPERA kiváló szólistái közül Balga Gabriella (Idamante), Ádám Zsuzsanna / Topolánszky Laura (Elektra), Ninh Duc Hoang Long (Arbace) és Rácz István hallható.

A darab látványvilágát Sebastian Hannak díszlet- és Márton Richárd jelmeztervező álmodja meg, a mozgásért Kulcsár Noémi felel, aki a Magyar Táncművészeti Egyetem harmadéves modern tánc szakos hallgatóival dolgozik majd, a videóanyagok Czeglédi Zsombor nevéhez fűződnek. Az előadást a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, Almási-Tóth András rendezi, Zenekarát és Énekkarát pedig Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja majd. A bemutató egyben a 2023. április 29. és június 30. közt zajló MítoszFeszt egyik kiemelt eseménye, amely három további, az ókori görög mitológián alapuló előadással és a tematikába illeszkedő hangversenyekkel várja majd a közönséget.

Kiemelt kép: Az Idomeneo alkotócsapata (Fotó: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)