Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című klasszikusát tűzi műsorra a Szegedi Nemzeti Színház a tengerentúlon is elismert koreográfus, Horváth Csaba rendezésében. Az operák operájaként emlegetett művet március 18-tól, a Nagyszínházban láthatja a szegedi teátrum közönsége.

A történet szerint az álarcos Don Giovanni a kormányzó lányának, Donna Annának a szobájába lopódzik, ám a lány elutasítja az ismeretlent. A zajra a kormányzó is felébred és párbajra hívja a férfit, ám a lovag leszúrja és elmenekül. Anna és jegyese bosszút esküszik, csakúgy, mint a városba érkező Donna Elvira, akit a lovag elcsábított, majd faképnél hagyott. Ezután Don Giovanni épp a csinos fiatal menyasszonyra, Zerlinára vet szemet, amikor felbukkan Anna, Elvira és Ottavio. A lovag kereket old, majd elbizakodottságában a kormányzó sírján álló szobrát hívja meg vacsorára.

A Don Giovanni című előadás próbái (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

Dinyés Dániel zenei vezető elmondta, hogy a Don Giovanni minden operát játszó társulat alappillére, szinte kötelező bemutatni, éppen ezért annyi feldolgozásban állították már színpadra, hogy nem lehet és nem is kell arra figyelni, mit nem láthatott még a közönség. Majd Horváth Csaba hozzátette, hogy  – a mozgásművészet felől megközelítve – a Don Giovanni azontúl, hogy az operák operája, a játékok játéka is: az önmagában is elragadó zenét, illetve történetet szellemes, játékos, attraktív és egyben esendő ábrázolásmóddal és hangsúlyos mozdulatművészeti koncepcióval láthatják majd a szegediek, mely újabb értelmezési réteget adhat a világ egyik legnépszerűbb zeneművének.

Az előadás kettős szereposztásban Ferenczy Orsolya, Kriszta Kinga, Dobrotka Szilvia, Horák Renáta, Szélpál Szilveszter és Sándor Csaba főszereplésével valósul meg. Mellettük Máthé Beátát, Bordás Barbarát, Varga Annát, Cseh Antalt, Kelemen Dánielt és Tötös Rolandot láthatja a közönség. A díszlettervezők Kiss-Benedek Kristóf és Kalászi Zoltán, a jelmezekért Benedek Mari felel. Az előadás koreográfusa Hajdu Anita.

Kiemelt kép: A Don Giovanni című előadás próbái (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)